Πτωτικό ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου δείχνουν τα futures δεικτών και μετοχών στη Wall Street, μετά την τριήμερη ανάπαυλα λόγω και της Labor Day εχθές, στον απόηχο του νέου γύρου εκατέρωθεν δασμών που επέβαλαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ΗΠΑ και Κίνα.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones χανουν σχεδόν 200 μονάδες, τα futures του ευρύτερου δείκτη S&P 500 κινούνται 18 μονάδες χαμηλότερα, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν κατά 42 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από έναν ιδιαίτερα ταραχώδη Αύγουστο, ο Σεπτέμβριος κάνει την είσοδό του με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, προσπαθώντας να αποτιμήσουν τη νέα αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά ύψους 112 δισ. δολαρίων που έθεσε σε ισχύ η Ουάσιγκτον την Κυριακή, μετά την αντίστοιχη επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα στην οποία προχώρησε το Πεκίνο.

Το νέο αυτό επεισόδιο στην εμπορική κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, καταδεικνύει τις αβεβαιότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν στο εμπορικό μέτωπο και οι οποίες απειλούν να οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Το κλίμα βαρύνει επίσης η απόφαση της Κίνας να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελευταίων δασμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον, την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με το Bloomberg οι διαπραγματευτές των δύο χωρών προσπαθούν να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο της ατζέντας που συζητήσουν στην επικείμενη συνάντησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η νέα αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος, που σήμερα πλησίασε τα 7,2 γουάν ανά δολάριο, επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για διεύρυνση του νομισματικού πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι όταν πριν από έναν μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη νέα αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, το γουάν πλησίασε επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 7 γουάν ανά δολάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης