Πτωτικές τάσεις στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες επικρατούν την Παρασκευή στην Wall Street, υπό το βάρος των ανανεωμένων φόβων για περαιτέρω όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, αλλά της νέας ενίσχυσης των κρατικών ομολόγων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, που οδηγεί χαμηλότερα τις αποδόσεις τους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει απώλειες 98,51 μονάδων ή 0,37%, στις 26.271, με τον γενικό S&P 500 να κινείται επίσης αρνητικά κατά 13,66 μονάδες ή 0,47%, στις 2.922, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 60,72 μονάδες ή 0,76%, στις 7.979.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν προς το παρόν “πράσινο φως” στις αμερικανικές επιχειρήσεις για συναλλαγές με τον κινεζικό κολοσσό της τεχνολογίας Huawei, δεδομένου ότι το Πεκίνο έχει παγώσει την αύξηση εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων για την οποία είχε δεσμευθεί έναντι της κυβέρνησης Τραμπ.

Στο πεδίο των ομολόγων, εξάλλου, το αμερικανικό 10ετές διαπραγματεύεται κοντά στο 1,70% στις συναλλαγές της Παρασκευής, ενώ το αντίστοιχο γερμανικό είναι στο -0,579%, κοντά στα ιστορικά του χαμηλά.

Οι δείκτες της Wall Street βρέθηκαν να καταγράφουν τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες διακυμάνσεις εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι κλιμακώνεται η εμπορική διένεξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα οι δείκτες σημείωσαν βουτιά 3% καθώς η διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου των 7 γουάν/δολ. –για πρώτη φορά από την παγκόσμια κρίση του 2008– θεωρήθηκε από τις αγορές ένδειξη ότι η εμπορική διένεξη εξελίσσεται και σε νομισματικό πόλεμο.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε σήμερα  το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στο 7,0136 γουάν ανά δολάριο, για δεύτερη διαδοχική ημέρα πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 7 γουάν/δολ.  

Το επενδυτικό κλίμα σήμερα επιβαρύνει και η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία η οποία οδεύει για πρόωρες εκλογές. Το εθνικιστικό δεξιό κόμμα της Λέγκας, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής ώστε να διαλυθεί ο κυβερνητικός του συνασπισμός με το “αντισυστημικό” – λαϊκιστικό “Κίνημα Πέντε Αστέρια” και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Uber σημειώνει “βουτιά” 8,98%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι κατέγραψε ζημιές 5,24 δισ. δολ. το β΄ τρίμηνο του έτους.

Η είδηση για το ζήτημα της Huawei έπληξε τις εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών (chips), με την μετοχή της Philadelphia Semiconductor να υποχωρεί κατά 0,99%.

Με πτώση άνω του 1% κινούνται οι μετοχές της ΙΒΜ, της Cisco και της Intel, με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη (κάτω όμως του 1%) σημειώνουν εκείνες των Merck & Co., Travelers Cos. και McDonald’s.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή αύξηση σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 1,7%, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ο δομικός δείκτης ωστόσο, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε μικρή πτώση 0,1% σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, η ετήσια άνοδος του δείκτη επιβράδυνε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016, στο 1,7% τον Ιούλιο, από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης