Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τη “διόρθωση” στον τεχνολογικό κλάδο, μετά από ένα πρωτοφανές ράλι, αλλά και την αγωνία για τις εξελίξεις στο πεδίο των δοκιμών των εμβολίων κατά του κορονοϊού να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 52,61 μονάδων ή 0,19%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 17,13 μονάδων ή 0,52%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq επίσης κινείται πτωτικά, κατά 103,22 μονάδες ή 0,92%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές ενσωματώνουν ακόμη στις εκτιμήσεις τους το outlook όσον αφορά τα επιτόκια της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), με πολλούς εκ των ιθυνόντων της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed να εκτιμούν ότι τα τελευταία θα μπορούσαν να παραμείνουν κοντά στο 0% έως και το 2023, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθέρμανσης του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, κάλεσε εκ νέου τα μέλη του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έγκριση νέου δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, με το τελευταίο να έχει “κολλήσει” στις έντονες συγκρούσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, που ελέγχουν ο καθένας από ένα εκ των δύο σωμάτων (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων).

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, αν και στις εκτιμήσεις της η κεντρική τράπεζα εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Fed τοποθετούν την συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 στο 3,7% από 6,5% που είχε ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα τον περασμένο Ιούνιο.

Μολονότι οι επενδυτές και οι traders συνήθως επιζητούν τα χαμηλά επιτόκια, προσπαθούν ταυτόχρονα να εκτιμήσουν τι θα σημάνει μια τόσο μακρά περίοδος “φθηνού” χρήματος για τις προοπτικές της οικονομίας.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του πότε θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, εκνευρισμό προκαλεί στην αγορά η διχογνωμία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ για τον έλεγχο και την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων (CDC).

Ο μεν αρχηγός του αμερικανικού κράτους είπε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να έχει διαθέσιμα εμβόλια έως και μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο διευθυντής των CDC ανέφερε, νωρίτερα εντός της ημέρας και μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ότι τα εμβόλια εντός του 2020 θα είναι διαθέσιμα σε πολύ μικρές ποσότητες και ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορεί να αρχίσει σε ένα φάσμα έξι έως εννέα μηνών.

Οι μετοχές των εταιρειών που εξαρτώνται περισσότερο από την επιστροφή στην προ ιού κανονικότητα, όπως εκείνες των Carnival και United Airlines, χάνουν αμφότερες 2%.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου συνεχίζουν πτωτικά, με εκείνες των Amazon, Microsoft, Alphabet και Facebook να υποχωρούν όλες κατά τουλάχιστον 1%. Εκείνη της Apple χάνει άνω του 1,8%, ενώ η Tesla σημειώνει πτώση άνω του 3%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones,  12 κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ 18 κινούνται με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Caterpillar και 3Μ, ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce.com, Boeing και Apple.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης