Πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,44% στις 25.058,64 μονάδες, ο S&P σημειώνει πτώση 0,37% στις 2.695,88 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,48% στις 7.253,94 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες Πεκίνου – Ουάσινγκτον, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να είναι κοντά σε σύναψη συμφωνίας.

Οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία εξανεμίστηκαν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι πριν την 1η Μαρτίου,  οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο εμπόριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. Το Πεκίνο από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι θα υιοθετήσει ανάλογα αντίμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον προβληματισμό εντείνουν και οι αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι κοντά στο να απαγορεύσει κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στα αμερικανικά ασύρματα δίκτυα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει σύντομα το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ πριν από το συνέδριο κινητής τηλεφωνίας MWC Barcelona το οποίο θα διεξαχθεί στις 25-28 Φεβρουαρίου 2019, στην Ισπανία.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, η οποία αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019 και το 2020, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης