Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας από τη χτεσινή “βουτιά”, εν μέσω ανησυχίας, η οποία διαμορφώθηκε από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολ. από τον επόμενο μήνα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 142,99 μονάδες (-0,54%), ο γενικός S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 18,03 μονάδες (-0,61%), ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 72,28 μονάδες (-0,89%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε χθες τις αγορές, ανακοινώνοντας στον λογαριασμό του στο Twitter την πρόθεση του να επιβάλει δασμούς 10% στα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα που έως σήμερα δεν αντιμετωπίζουν επιβαρύνσεις.

Η ανακοίνωση του Τραμπ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν θα αποφύγουν τελικά έναν εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 164.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε σταθερός στο 3,7%, κοντά σε χαμηλό 50 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν επίσης ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 165.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, με την ανεργία στο 3,6% και την αύξηση των μισθών στο 3,1%.

Κατά μέσο όρο οι εργοδότες προσθέτουν 165.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα το πρώτο επτάμηνο του έτους, επιβραδύνοντας από το 2018 όταν οι θέσεις εργασίας έφταναν τις 223.000.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ έδειξαν ότι η Κίνα έχασε την θέση της ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, συνέχισαν να υποχωρούν.

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα μειώθηκαν 12% στο εξάμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 18%.

Συνολικά, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 7,9% στο α΄ εξάμηνο σε σχέση με πέρυσι, στα 316,33 δισ. δολάρια.

Στον εταιρικό τομέα, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις μετοχές της Exxon Mobil, οι οποίες κινούνται ανοδικά μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η μετοχή της Appple συνεχίζει τη χτεσινή της πτωτική πορεία πέφτοντας 0,9% (χτες έκλεισε με -2,2%). Αιτία αυτού είναι η εκτίμηση πως λόγω των δασμών του Τραμπ στην Κίνα, υπάρχει η πιθανότητα μείωσης των κερδών του 2020 κατά 4%, αν η Apple καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις αυξήσεις τιμών ή μείωσης της ζήτησης για iPhone κατά 6-8 εκατ. αν η εταιρεία περάσει τα κόστη στo ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης