Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βρήκε κάποιες στηρίξεις έναντι των πιέσεων που εκδηλώθηκαν στην πλειονότητα των τίτλων, αλλά κινήθηκε σε ένα περιορισμένο εύρος με χαμηλές συναλλαγές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 619,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 619,29 μονάδων (-0,64%) και 624,56 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 150 χιλ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,54%, στις 1.462,50 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 903,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 283,41 μονάδες.

Μόλις στις πέντε μονάδες το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη σήμερα, ενώ ο όγκος συναλλαγών για να περάσει τα 10 εκατ. τεμάχια χρειάστηκε περίπου τρεισήμισι ώρες συνεδρίασης. Μιας συνεδρίασης που το βασικό χαρακτηριστικό ήταν τα μοιρασμένα και ευμετάβλητα πρόσημα, με την αγορά να αναλώνεται στη διατήρηση των 620 μονάδων.

Η αγορά δεν μπορεί να λάβει κάποια τάση την ώρα που το μέτωπο της πανδημίας γιγαντώνεται και ο κόσμος προσεγγίζει το ορόσημο της 3ης Νοεμβρίου των αμερικανικών εκλογών. Δύο στοιχεία που ήδη έχουν ανακόψει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία στην ήδη αποδεκατισμένη ελληνική αγορά, η οποία στερείται χαρτοφυλακίων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η παλινδρόμηση στα γνωστά, επί πενταμήνου, εδάφη των τρεχόντων επιπέδων φαίνεται ότι είναι μονόδρομος για τα χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, τα οποία ολοένα και μειώνονται στο ΧΑ. Μια εικόνα βέβαια που δεν έχει η αγορά ομολόγων, όπως φάνηκε και στη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, για το οποίο προσφέρθηκαν 16,75 δισ. ευρώ για 2 δισ. που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Η επίδραση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων είναι εμφανής άλλωστε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, καθώς η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται στο 0,875%, προκαλώντας εύλογα τις συγκρίσεις με μια αγορά σε στασιμότητα όπως είναι το ΧΑ. Η Λ. Αθηνών διψά για νέα κεφάλαια που μπορούν να κινητοποιηθούν μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απλώσει το δίχτυ ασφαλείας που ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περί τα 32 δισ. ευρώ, έχουν εκτιμήσει οι εγχώριοι αναλυτές.

Όσο αυτό δεν έρχεται, ή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα (δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα θέλει την ισχύ του να αρχίζει την 1/1/2021), τόσο η αγορά θα παραμένει εγκλωβισμένη στην γεωπολιτική και πανδημική αβεβαιότητα. Και όσο και αν πολλές εισηγμένες έδειξαν αντοχές στο κρίσιμο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η “υπολειτουργία” κρίσιμων τομέων το τρίτο τρίμηνο και το φάσμα νέου lockdown το τέταρτο τρίμηνο, έχουν στρώσει το έδαφος για ένα έτος που δεν αποκλείεται η τελική ύφεση να φτάσει σε διψήφια ποσοστά.

Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil και Φουρλής σημείωσαν απώλειες 2,17% και 2% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, το +4,97% του Ελλάκτωρ έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Alpha Bank, Titan, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Aegean και Λάμδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης