Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν διακυμάνσεις σήμερα για να κλείσουν πτωτικά μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις διαβεβαιώσεις του Μάριο Ντράγκι ότι ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη παραμένει χαμηλός.

Η ΕΚΤ κράτησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια της, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για μία μείωση τους επόμενους μήνες καθώς ενσωμάτωσε στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα την πρόβλεψη και για “χαμηλότερα επίπεδα” στα επιτόκια της, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται κάτω από τον επίσημο στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εάν το outlook του πληθωρισμού συνεχίσει να απέχει από τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση”, αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι το Δ.Σ. “παραμένει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία”.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι ανέθεσε στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωσυστήματος να εξετάσουν εναλλακτικές, περιλαμβανόμενων τρόπων για την ενίσχυση του forward guidance στα επιτόκια, μέτρα άμβλυνσης όπως ένα σύστημα βαθμίδων [για τα αποθεματικά των τραπεζών] και επιλογές για το μέγεθος και τη σύνθεση πιθανών νέων αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE).

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι παρά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη παραμένει χαμηλός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σε αντίθεση με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο Draghi έστειλε μικρά μηνύματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποια μέλη της κεντρικής τράπεζας δεν είναι πεπεισμένα για συγκεκριμένες πτυχές ενός πακέτου νομισματικής στήριξης.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,56% ή 2,21 μονάδες στις 389,52 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 1,28% στις 12.362 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,5% στις 5.578 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε επίσης 0,17% στις 7.489 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,43%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Ifo Institute έδειξαν ότι η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στις 95,7 μονάδες τον Ιούλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 97,5 μονάδων τον Ιούνιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 97,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

“Οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάσταση, ενώ επίσης βλέπουν το μέλλον με αυξημένο σκεπτικισμό”, ανέφερε το Ifo Institute στην έκθεση του, σημειώνοντας ότι κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης το κλίμα έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Astrazeneca αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό μετά την αναβάθμιση του guidance για τα μεγέθη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης