Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω αδύναμων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να αφομοιώνουν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,89% στις 370,57 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,52% στις 11.457,84 μονάδες, ο CAC υποχώρησε 0,70% στις 5.231,22 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,74% στις 7.104,31 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό αίσθημα επηρέασαν αρνητικά τα πιο αδύναμα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές, οι οποίες υποχώρησαν 20,7% τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία αυτά δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Παράλληλα, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή απογοήτευσαν.

Στην αγορά συναλλάγματος η στερλίνα διολίσθησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, καθώς υπάρχουν αμβιβολίες για το κατά πόσον Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο που υφίσταται γύρω από το Brexit. Σημειώνεται ότι απομένουν τρεις εβδομάδες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ακόμη δεν έχει συναφθεί συμφωνία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να αφομοιώνουν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ,  η οποία αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2019 στο 1,1%, από 1,7%.

Επίσης η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δίνει μια νέα σειρά δανείων. Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα τελειώσει τον Μάρτιο του 2021, θεωρείται προσπάθεια από την πλευρά της ΕΚΤ να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης