Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας αλλά και στα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,09% ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,11% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,06%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για την πορεία των συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή το χρονοδιάγραμμα μιας συμφωνίας.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξέφρασε την πεποίθηση του ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας.  Νωρίτερα πάντως αυτή την εβδομάδα πηγές δήλωσαν στο CNBC, πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τελικό στάδιο των εμπορικών συνομιλιών και πως σχεδιάζουν μια σύνοδο κορυφής για το τέλος του μήνα. 

Η επιθετική πολιτική του Αμερικανού προέδρου στο εμπόριο πάντως δεν έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ να περιορίσουν το εμπορικό τους έλλειμμα το οποίο εκτινάχθηκε σε υψηλό 10 ετών στο τέλος του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε άλμα σχεδόν 19% τον Δεκέμβριο στα 59,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Για το 2018 συνολικά το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 621 δισ. δολ. Αυτό είναι το υψηλότερο από το 2008, όταν η αμερικανική οικονομία – εγκλωβισμένη στην ύφεση εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομική κρίσης – είχε εμφανίσει έλλειμμα 709 δισ. δολ.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 183.000 θέσεις εργασία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έκθεση του ADP Research Institute και της Moody’s Analytics, επιβεβαιώνοντας σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το τελευταίο μέγεθος είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις θέσεις του Ιανουαρίου (+213.00) και του Δεκεμβρίου του 2018 (+271.000) με το ADP να αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομίας.

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν σήμερα και οι τελευταίες – καθοδικά αναθεωρημένες – προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη. Στην τριμηνιαία του έκθεση ο Οργανισμός αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αυτό το έτος και το επόμενο, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους φορείς πολιτικής να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο μέτρων τόνωσης.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ περιμένει η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2019 και 3,4% το 2020. Στις προηγούμενες προβλέψεις του (Νοέμβριος του 2018) ο Οργανισμός έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,5% το 2019 και 3,7% το 2020. Για τις ΗΠΑ οι τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού τοποθετούν την ανάπτυξη στο 2,6% το 2019 (-0,1 από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου) και 2,2% το 2020 (+0,1).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, η Abercrombie & Fitch ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις του δ΄ τριμήνου χρήσης που υπερέβησαν τις προσδοκίες. Επίσης, οι εκτιμήσεις της για το έτος ήταν αισιόδοξες, καθώς η δυναμική των καταστημάτων Hollister αντισταθμίζει την υποχώρηση στην Abercrombie.

Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου αυξήθηκαν στα 96,9 εκατ. δολάρια ή 1,42 δολάρια ανά μετοχή, από τα 74.2 εκατ. δολάρια ή 1,05 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν στα 1,35 από τα 1,28 δολάρια, αλλά ήταν υψηλότερα των προσδοκιών για 1,15 δολάρια.

H Dollar Tree ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις προσδοκίες αλλά η εταιρεία έδωσε ανάμεικτες προοπτικές καθώς έχει να αντιμετωπίσει τους εμπορικούς δασμούς.

Η εταιρεία τόνισε πως εμφάνισε ζημιές 2,31 δισ. δολαρίων ή 9,66 δολαρίων ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο, έναντι των κερδών 691,5 εκατ. δολαρίων ή 4,37 δολαρίων ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. Οι ζημιές αποδίδονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην απομείωση goodwill ύψους 2,73 δισ. δολαρίων, που αφορά στην εξαγορά της Family Dollar το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης