Πτώση σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ που απογοήτευσαν και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,27% 25.884,97 μονάδες, ο S&P σημειώνει πτώση 0,34% στις 2.774,18 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,49% στις 7.451,80 μονάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επέστρεψαν μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων σε Ευρώπη και Ιαπωνία που έδειξαν ότι και οι κλάδοι της μεταποίησης και στις δύο οικονομίες υποχώρησαν τον Φεβρουάριο. 

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed υποχώρησε κατακόρυφα τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -4,1 μονάδες από τις 17 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη αρνητική ανάγνωση μετά από το Μάιο του 2016.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών την ίδια ώρα αυξήθηκαν 1,2%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 1,5% για τον μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, μειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν την παροχή επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη του πόσο σφιχτή είναι η αγορά εργασίας.

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας, μειώθηκαν κατά 23.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 216.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 227.000 νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν μία μέρα αφότου η Federal Reserve έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασής της του Ιανουαρίου. Σε αυτά επισημαίνονται οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται «μια γρήγορη εξασθένηση της δημοσιονομικής τόνωσης ή μια περαιτέρω σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών». 

Όσον αφορά τον ισολογισμό, «σχεδόν όλοι» οι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ του να σταματήσει η συρρίκνωσή του αργότερα φέτος. Αυτό θα μπορούσε να συνιστά θετική εξέλιξη για όσους επενδύουν σε μετοχές, καθώς πολλοί βλέπουν τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας σαν μορφή σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Στο μέτωπο του εμπορίου, Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν νέα συνάντηση σήμερα στην Ουάσινγκτον. Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως ΗΠΑ και Κίνα έχουν αρχίσει να κάνουν προσχέδια μνημονίων συνεννόησης για το εμπόριο. 

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προσπαθούν να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές έως την προθεσμία της 1ης Μαρτίου.

Ωστόσο, εκτιμάται πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης αυτής της προθεσμίας, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αυτή η ημερομηνία «δεν είνα μαγική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης