Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά την κατρακύλα του βιομηχανικού Dow Jones σε περιοχή διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι δείκτες έκλεισαν με μεγάλες απώλειες την Παρασκευή, με τον Dow να χάνει 2% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του περασμένου Μαΐου. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε βουτιά 1,9%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε σε ποσοστό 2,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Dow χάνει πλέον πάνω 10% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στις αρχές Οκτωβρίου, εκπληρώνοντας το βασικό κριτήριο της διόρθωσης. Ο βιομηχανικός δείκτης ακολούθησε τον S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq που έχουν επίσης διολισθήσει σε περιοχή διόρθωσης.

Δείκτες -Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 268,00 μονάδες (-1,12%) στις 23.831,38 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 26,64% στις 2.573,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 79,67 μονάδες (-1,14%) στις 6.831,58 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόνο δύο κινούνται σε ανοδικό έδαφος και 28 σε αρνητικό: Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Apple στα 166,52 δολ. με άνοδο 1,00 δολ. ή σε ποσοστό 0,60% και ακολουθεί η η Travelers στα 120,86 δολ. με άνοδο 0,26% και η Chevron με κέρδη 0,17% στα 114,01 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Nike (-2,90%), η United Health Group (-2,02%) και η Procter & Gamble (-1,73%).

Οι επενδυτές περιμένουν αυτή την εβδομάδα την κρίσιμη συνεδρίαση της Federal Reserve η οποία αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η διήμερη συνεδρίαση –ολοκληρώνεται την Τετάρτη– αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ το επόμενο έτος εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, αν και τελευταία πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να προτιμήσει να αυξήσει τελικά δύο φορές τα επιτόκια της προκειμένου να μην επιβαρύνει περαιτέρω την αμερικανική οικονομία.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο δείκτης κατρακύλησε 12,4 μονάδες στις 10,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 23,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 21 μονάδες σε δημοσκόπηση της Econoday.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης