Ψάχνει κατεύθυνση η Wall με το βλέμμα στην Οσάκα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, 17:11
Ψάχνει κατεύθυνση η Wall με το βλέμμα στην Οσάκα

Μικτές τάσεις και νευρικότητα αποτυπώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να ενισχύονται μετά την ανακοίνωση από τη Fed των αποτελεσμάτων των stress tests, την ίδια ώρα που οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην σημαντική συνάντηση μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, αύριο στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,06%, με τον γενικό S&P500 να κινείται ανοδικά κατά 0,17% και τον τεχνολογικό Nasdaq να έχει οριακά κέρδη 0,02%, με έντονες διακυμάνσεις, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης φλέρταρε και με ήπιες απώλειες.

Οι μετοχές των J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley,  Citigroup και Wells Fargo σημειώνουν άνοδο άνω του 1,5%, ενώ εκείνες των Goldman Sachs και Bank of America κερδίζουν άνω του 2%.

Οι τράπεζες, μετά την επιτυχία τους στα stress tests, έλαβαν έγκριση αύξησης των χορηγούμενων μερισμάτων, καθώς και των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών. Η Goldman αύξησε το τριμηνιαίο μερίσμα της κατά σχεδόν 50%, ενώ η J.P. Morgan αύξησε το μέρισμα κατά 10 σεντς.

Η Procter & Gamble σημειώνει επίσης ισχυρή άνοδο 1,7%, αφού αναλυτής της Goldman Sachs αναβάθμισε τη μετοχή της σε buy από neutral.

Τα κέρδη της Wall περιορίζονται από τον σκεπτικισμό επενδυτών και traders σχετικά με το τι μπορούν να περιμένουν από τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προσέρχονται με σκληρές κόκκινες γραμμές στη συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών, ενώ το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου έχει καλέσει την Ουάσινγκτον να πάρει πίσω τα περιοριστικά μέτρα και τις κυρώσεις κατά της Huawei και άλλων κινεζικών εταιριών, ενώ ο Trump επανέλαβε την απειλή να επιβάλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, στον βαθμό που οι συνομιλίες αποτύχουν.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC την Πέμπτη, ο CEO της Morgan Stanley James Gorman δήλωσε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν ανακωχή στη διαμάχη τους. "Θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στην διατύπωση των εμπορικών συμφωνιών", ανέφερε.

Ο Ιούνιος πάντως κλείνει με άνοδο άνω του 6% και για τους τρεις βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Τα κέρδη οφείλονται κατά βάση στη στάση της Fed, η οποία άνοιξε "παράθυρο" για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με μείωση επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι τα εισοδήματα και οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών αυξήθηκαν με ισχυρό ρυθμό και τον Μάιο.

Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικές κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Μάιο από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου σήμερα. Παράλληλα, τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά δείχνοντας αύξηση 0,6% από 0,3% προηγουμένως.

Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,5% τον Μάιο μετά από άνοδο επίσης 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% στο εισόδημα και 0,5% στις δαπάνες.  

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε 0,2% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα και 1,5% από τον Μάιο του 2018.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και 1,6% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, 17:11