Βουτιά σχεδόν 700 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones, έχοντας αφήσει πίσω του έναν εκρηκτικό Ιανουάριο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Ο δείκτης των blue chips σημείωσε πτώση 666 μονάδων ή περίπου 2,5% χάνοντας το επίπεδο των 26.000 μονάδων, με την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά να υποχωρεί στο πιο μεγάλο selloff της πρόσφατης μνήμης. Οι απώλειες του Dow Jones σηματοδοτούν τη χειρότερη πτώση από το Δεκέμβριο του 2008, οπότε είχε χάσει 680 μονάδες. Στην ιστορία του, ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες άνω των 600 δολαρίων μόνο 9 φορές, μαζί με τη σημερινή. Σε όρους ποσοστού, ωστόσο, η πτώση ήταν η χειρότερη από τις 24 Αυγούστου, όταν ο δείκτης έχασε 3,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1% στις 2.761 μονάδες με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κλάδο ενέργειας, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 2% στις 7.240 μονάδες, με τις απώλειες των Apple και Alphabet να αντισταθμίζουν τα ισχυρά κέρδη της Amazon.

Παράλληλα ο Dow Jones σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάστημα 9 ετών, χάνοντας περισσότερες από 1.095 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 10 Οκτωβρίου του 2008 όταν έχασε 1.874 μονάδες.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι το κλειδί στην αγορά σήμερα ήταν οι ανησυχίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed, μετά και τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης των μισθών, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, άνοδο 2,95% σημείωσε η μετοχή της Amazon, μετά από τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη δ’ τριμήνου που ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, πτώση 4,42% σημείωσε η μετοχή της Apple, μετά τα κέρδη – ρεκόρ χάρη στις πωλήσεις του iPhone X, τα οποία όμως διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων.

Απώλειες 4,78% και για τη μετοχή της Alphabet, στον απόηχο των κατώτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου.

Κέρδη 7,9% σημείωσε η μετοχή της Mattel, παρόλο που έχανε έως και 8% προσυνεδριακά. H εταιρεία εμφάνισε ζημιές-έκπληξη στο δ’ τρίμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική αγορά εργασίας ξεκίνησε το 2018 με ισχυρό βηματισμό, προσθέτοντας άλλες 200.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ενώ η ανεργία παρέμεινε καθηλωμένη για τέταρτο συνεχή μήνα στο 4,1% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί αυξήθηκαν περαιτέρω, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να σκαρφαλώνουν 0,34% σε μηνιαία βάση και 2,9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τον Ιούνιο του 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης