Προς νέα ρεκόρ βαδίζουν οι S&P 500 και Nasdaq την Πέμπτη, ενισχυμένοι από την πεποίθηση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον ότι οι δύο παρατάξεις στο Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος θα καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ πριν το 2020.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 119,82 μονάδες ή 0,40%, ο ευρύτερος S&P 500 κατά 16,23 μονάδες ή 0,44%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 77,14 μονάδων ή 0,61%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο πλησίασαν εγγύτερα στην έγκριση πακέτου 900 δισ. δολ., το οποίο θα περιλαμβάνει και απευθείας χορήγηση ρευστού στους πολίτες των ΗΠΑ.

Το πακέτο δεν θα περιλαμβάνει διατάξεις ασυλίας για τις επιχειρήσεις, ούτε βοήθεια προς τις τοπικές κυβερνήσεις πολιτειών και κομητειών της χώρας, όπως ζητούσαν αντίστοιχα Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, με αμφότερους να υποχωρούν από τα δύο αιτήματα, αίροντας ένα μεγάλο εμπόδιο για μια συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται στην κορύφωσή της στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 215.729 νέα κρούσματα ημερησίως σε επταήμερη κυλιόμενη βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του δικτύου CNBC με βάση στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Μόνον την Τετάρτη κατεγράφησαν άνω του 247.000 κρουσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτείες ανά τις ΗΠΑ επιβάλλουν έτσι σκληρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία επιδρούν επιβραδυντικά στην οικονομία, ειδικά στην αγορά εργασίας.

Την Τετάρτη, εξάλλου, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της μέσω της αγοράς ομολόγων μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος οικονομικής ανάκαμψης. Ο πρόεδρός της, Jerome Powell, ανέφερε μάλιστα ότι θα επιταχύνει και διευρύνει τις αγορές εάν η ανάκαμψη φανεί να επιβραδύνεται.

Σύμφωνα με τον Gregory Faranello, στέλεχος της AmeriVet Securities, η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα παραμείνει χαλαρή για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Visa, Walgreens Boots Alliance και Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, Chevron και JP Morgan Chase.

Σχεδόν 900.000 Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση παροχής επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, διευρύνοντας τις πρόσφατες αυξήσεις, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία εισέρχεται σε επιβράδυνση.

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν στα 885.000 από τις 862.000 πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο αριθμός θα διαμορφωθεί στις 800.000.

Ευρύτερα, οι αιτήσεις υποχώρησαν κατακόρυφα από το ζενίθ των σχεδόν 7 εκατ. τον Μάρτιο, αλλά ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, σημείωσε άνοδο προσφάτως μετά απ΄ την πτωτική τάση που καταγράφεται από την άνοιξη.

Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σηματοδοτώντας ότι η αγορά κατοικίας φτάνει στο τέλος του έτους σε ισχυρή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 1,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,547 εκατ.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση των ενάρξεων κατά 0,7% στα 1,52 εκατ. Το τρέχον επίπεδο των ενάρξεων είναι χαμηλότερα των 1,57 εκατ. που είναι το επίπεδο προ πανδημίας, αλλά 12,8% υψηλότερα εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Τον Οκτώβριο οι ενάρξεις κατοικιών διαμορφώθηκαν στον πτωτικά αναθεωρημένο αριθμό των 1,528 εκατ., έναντι αρχικής εκτίμησης 1,53 εκατ.

Οι οικιστικές άδειες αυξήθηκαν κατά 6,2% τον Νοέμβριο στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,639 εκατ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης