Ο νέος πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σε επιφυλακή για πιθανούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, στην πρώτη του παρέμβαση από την ανάληψη των καθηκόντων του για να καθησυχάσει τις αγορές.

Σε σύντομη δήλωση στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του, ο Powell σημείωσε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια για να ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας ώστε να μην επαναληφθεί ξανά η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι σήμερα ασύγκριτα πιο ισχυρό και ασφαλές, με πολύ υψηλότερα κεφάλαια και ρευστότητα, καλύτερες πρακτικές για τη διαχείριση του κινδύνου και άλλες βελτιώσεις», δήλωσε ο Powell.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Fed προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι η στρατηγική της κεντρικής τράπεζας δεν θα αλλάξει. «Αν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συνεχώς εξελίσσονται, η προσέγγιση της Fed θα παραμείνει ίδια», δήλωσε.

Σημείωσε ακόμα ότι η παγκόσμια οικονομία «ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό για πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία της σταδιακής ομαλοποίησης τόσο της πολιτικής μας στα επιτόκια όσο και του ισολογισμού με σκοπό να παρατείνουμε την ανάκαμψη και να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη των στόχων μας», πρόσθεσε.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια «δεν θα επηρεάζονται από βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις».

Επισήμανε τέλος ότι η Fed δεν θα καταργήσει τους κανονισμούς που θεσπίστηκαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά ενδεχομένως να χαλαρώσει ορισμένους από αυτούς.

«Θα διατηρήσουμε την ουσία των χρηματοοικονομικών κανονισμών, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πολιτικές είναι όσο πιο αποτελεσματικές γίνεται», δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης