Με σημαντικές απώλειες εισήλθε στη νέα χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε κατάφερε να συντηρήσει την αντίδραση της Δευτέρας ούτε όμως και να αποκοπεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, παρά το γεγονός ότι έδειξε να διαθέτει άμυνες στα επίπεδα των 600 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,30% στις 605,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 602,13 μονάδων (-1,82%) και 612,07 μον. (-0,20%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 11,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 269 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,80%, στις 1.595,56 μονάδες, ενώ στο -1,92% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 956,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,77% στις 427,44 μονάδες.

Οι ανησυχίες για τον τερματισμό της δεκαετούς bull market των αμερικανικών αγορών, έχει εντείνει τις στρατηγικές του risk off, από τις αγορές που ήδη εμπεριέχουν κινδύνους, όπως είναι η ελληνική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το Χρηματιστήριο στερείται της εμπιστοσύνης των ξένων χαρτοφυλακίων, με το ποσοστό τους στις συναλλαγές να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, ήτοι στο 55,6%, με την εγχώρια επενδυτική κοινότητα να είναι αδύναμη να το στηρίξει.
Και καθώς το διεθνές κλίμα είναι άκρως αρνητικό, η προσέλκυση ξένων χαρτοφυλακίων στον ελληνικό χώρο θα απαιτήσει ενέργειες, π.χ. στον τραπεζικό κλάδο, που μέχρι στιγμής δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Μάλιστα, όπως έχει αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα, το 2019, οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αναμένεται να διατηρήσουν στάση αναμονής απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, μέχρι να υπάρξει καλύτερη ορατότητα σε σχέση με τα πολιτικά ζητήματα, δεδομένου ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά, καθώς και σε σχέση με τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Έτσι, η ΓΕΚ Τέρνα, μετά το +17,07% της Δευτέρας έκλεισε σήμερα με απώλειες 8,33%, με την Πειραιώς και τη Eurobank να ακολουθούν με πτώση 5,95% και 5,56% αντίστοιχα.

Η Motor Oil έχασε 4,29%, με τις Εθνική, Aegean, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Σαράντη, Grivalia, Ελλάκτωρ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή, με τις Μυτιληναίο, Φουρλή, Coca Cola, Λάμδα και ΟΠΑΠ να κλείνουν σε θετικά εδάφη. Κέρδη 1,05% κατέγραψε ο ΟΤΕ, με τη ΔΕΗ να ολοκληρώνει στο +1,85%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης