Αν και η διόρθωση άρχισε στη Wall Street, όπου οι αποτιμήσεις των μετοχών είχαν σκαρφαλώσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, είναι ίσως τελικά οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, εκείνες, που κινδυνεύουν να παγιδευθούν σε τροχιά πτώσης για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η επενδυτική εταιρεία ECU Group. Στο στόχαστο των επενδυτών βλέπει κυρίως τις μετοχές Βρετανίας και Γερμανίας.

Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ρόμπιν Γκρίφιθς, στέλεχος της ECU, εξηγεί πως ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο DAX στη Φραγκφούρτη, οι οποίοι παρουσιάζουν απώλειες άνω του 8% από τις αρχές του έτους, είναι δύο δείκτες, που κινύονται πλέον χαμηλότερα από την τάση του τελευταίου δωδεκαμήνου. Αυτό τους καθιστώ πιο ευάλωτους στην ολίσθηση σε μία πτωτική αγορά (bear market) μακράς διαρκείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και ο Γκρίφιθς δεν βλέπει μεγάλη αιμορραγία ή ένα «μίνι κραχ» στις αγορές, επισημαίνει ότι πιθανότατα συνολικά η Ευρώπη θα παρουιάσει πιο απογοητευτικές επιδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τις καλύτερες προοπτικές εμφανίζουν οι ασιατικές αγορές και ειδικά η Κίνα και η Ιαπωνία.

Δίνει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κινεζική αγορά παρά την όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσής της με τις ΗΠΑ, ενώ αναμένει καλές αποδόσεις και από τις ιαπωνικές μετοχές, παρά τις πιέσεις, που δέχονται το τελευταίο διάστημα από την ανατίμηση του γιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιαπωνικό νόμισμα λειτουργεί ως παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής στις αγορές, αλλά όσο ανατιμάται τόσο περισσότερο ασκεί πίεση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, που έχουν ισχυρή παρουσία στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης