Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον S&P να οδεύει προς πενθήμερο πτωτικό σερί, ήτοι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Νοέμβριο του 2016, την ώρα που οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στο ράλι των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά πολλών ετών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 100 μονάδες ή 0,37%, ο ευρύτερος S&P κινείται με απώλειες της τάξης του 0,48% ή 14 μονάδων και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 62 μονάδων ή 0,81%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό κλίμα διαμορφώνουν τις τελευταίες ημέρες οι κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων τα οποία έχουν βρεθεί να κατρακυλούν καθώς οι αποδόσεις τους σκαρφαλώνουν σε υψηλά άνω των επτά ετών.

Οι υψηλότερες αποδόσεις ισοδυναμούν με αυξημένο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους επενδυτές, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ενισχύουν την ελκυστικότητα των τίτλων έναντι των μετοχών.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (Treasuries) ενισχύεται σήμερα 1,8 μονάδες βάσης στο 3,23%, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Παράλληλα, η απόδοση του διετούς τίτλου κινείται σε υψηλό από το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί πάντως τις επόμενες ημέρες στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι αναλυτές περιμένουν σε γενικές γραμμές ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,2% το Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση οι τιμές ενισχύθηκαν 2,6%.

Στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin προειδοποίησε το Πεκίνο να μην εμπλέκεται σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του γουάν χωρίς πάντως να κατηγορήσει ευθέως την κινεζική κυβέρνηση ότι έχει υποτιμήσει σκόπιμα το νόμισμα της.

«Καθώς εξετάζουμε εμπορικά θέματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η Κίνα δεν πραγματοποιεί ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», δήλωσε ο Mnuchin σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ενόψει των συναντήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ο Mnuchin ανέφερε επίσης ότι το κινεζικό νόμισμα «έχει υποχωρήσει σημαντικά», προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να συζητήσουν με την Κίνα τους “διαφορετικούς παράγοντες” πίσω από την κίνηση αυτή.

Αίσθηση εξάλλου έκανε η τελευταία επίθεση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump κατά της Federal Reserve για τις διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν του αρέσει η απόφαση της Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της, σύμφωνα με το CNBC. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα κινείται πολύ γρήγορα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών.

Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη αυτό το έτος και το επόμενο.

Αυτή ήταν η τρίτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018, με τους αναλυτές να περιμένουν άλλη μία αύξηση τον Δεκέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης