Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε κέρδη 0,2% στο άνοιγμα, με τον γερμανικό δείκτη DAΧ να ενισχύεται κατά 0,46% και τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει κέρδη 0,1%, καθ’ οδόν για τον έβδομο διαδοχικό μήνα κερδών.

Νωρίτερα, στην Ασία, τα χρηματιστήρια αντέστρεψαν την αρχική πτώση τους για να κλείσουν με κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνταν και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 50 χώρες, σημείωνε κέρδη 0,28%.

«Παρ΄ ότι οι κίνδυνοι παραμένουν και οι επενδυτές θα πρέπει να αντανακλούν αυτή την παράμετρο στα χαρτοφυλάκιά τους, πιστεύουμε ότι το υπόβαθρο για μετοχές παραμένει θετικό και συμβουλεύουμε τους επενδυτές να τοποθετηθούν για την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη. Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές που επωφελούνται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Μαρκ Χέφελε, της UBS Global Wealth Management.

Τα αυξανόμενα κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα έπληξαν τις μετοχές στην Ασία τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η εξέλιξη αυτή αγνοήθηκε από τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης και η αυξανόμενη εταιρική κερδοφορία θα πυροδοτήσουν περαιτέρω κέρδη στις τιμές ενεργητικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός μετοχών, το δολάριο, νόμισμα καταφύγιο και βαρόμετρο για την αίσθηση κινδύνου, υποχώρησε σε χαμηλά τριών εβδομάδων. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% στο 1,1827 δολάριο.

Αναλυτές ωστόσο τόνισαν πως το κλίμα δεν ήταν γενικά θετικό στα χρηματιστήρια. Τα στοιχεία έδειξαν πως οι κινεζικές επιχειρήσεις και η ευρύτερη οικονομία δέχθηκαν πιέσεις τον Αύγουστο με τη μεταποιητική δραστηριότητα να αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών συρρικνώθηκε. Τα δεδομένα αυτά επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο για περαιτέρω μέτρα στήριξης

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν λόγω ανησυχιών ότι οι διακοπές ενέργειας και οι πλημμύρες στη Λουιζιάνα θα πλήξουν τη ζήτηση για αργό από διυλιστήρια σε μια περίοδο που οι παραγωγοί σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σταθεροποιήθηκαν εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αργότερα στη διάρκεια της εβδομάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης