Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των ανησυχιών για τις δημοσιονομικές δαπάνες της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 12.830 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη κατά 0,33% στις 7.712 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,06% στις 5.457 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 386,88 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο κατά 0,26% στις 21.807 μονάδες και ο ισπανικός IBEX αυξήθηκε κατά 1,09% στις 9.791 μονάδες.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις, επέμεινε στην προώθηση των φοροελαφρύνσεων, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αύξησης των δημόσιων δαπανών.

Oι συγκεκριμένες δηλώσεις προκαλούν πονοκέφαλο στους αναλυτές, οι οποίες φοβούνται ένα νέο εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, αντίστοιχο της κρίσης χρέους που προηγήθηκε. Άλλωστε, η προειδοποίηση του Μάριο Μόντι περί τρόικας μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, η μετοχή της Schibsted ενισχύθηκε κατά 4,5% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησής της από τους διεθνούς οίκους, ενώ εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε και η μετοχή της WH Smith, η οποία έκλεισε στο +7,5% χάρη στη βελτίωση των πωλήσεων κατά 4%.

Στον αντίποδα, βέβαια, η μετοχή της RPC Group κατακρημνίστηκε στο -12% μετά την πώληση μιας σειρά περιουσιακών της στοιχείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης