Νέα ανοδική τάση καταγράφεται για τις μετοχές στη Wall Street, ως επακόλουθο των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος, κατά την πρώτη μέρα της διήμερης κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου, ενίσχυσε το αίσθημα των επενδυτών ότι επίκειται μείωση επιτοκίων ακόμη και μέσα στον μήνα.

Ο Dow Jones κερδίζει 0,48% ή 131 μονάδες στις 26.991 μονάδες, o Nasdaq 0,14% ή 10,95 μονάδες στις 8.214 μονάδες και ο S&P 500 0,2% ή 6,41 μονάδες στις 2.999 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές του κλάδου Υγείας, αφού η κυβέρνηση Trump αποκάλυψε ότι αποσύρει ένα, δυνητικά επικίνδυνο για τον τομέα, σχέδιο το οποίο θα ακύρωνε τις επιστροφές χρημάτων για τα ποσά που καταβάλλουν οι φαρμακοποιοί προς όφελος των αξιωματούχων που συνεργάζονται με τα προγράμματα Medicare και Medicaid.

Οι επενδυτές από χθες καλωσόρισαν τα σχόλια Powell ο οποίος παραδέχτηκε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και το παγκόσμιο οικονομικό outlook διατηρήθηκε από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση των αξιωματούχων στο τέλος του μήνα, που με βάση το πιο πιθανό σενάριο θα είναι της τάξης του 0,25%.

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο διεθνές εμπορικό μέτωπο, με την Washington Post να μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Trump γίνεται ολοένα και πιο ανήσυχη για τις προοπτικές μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για τον προτεινόμενο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της Γαλλίας, με συντελεστή 3%, σε βάρος των τεχνολογικών κολοσσών του διαδικτύου όπως η μητρική της Google, Alphabet. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς ως αντίποινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μάκρο της ημέρας, o αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να απολύσουν, σε μια στενή αγορά εργασίας. Τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 13.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 209.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 6 Ιουλίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 224.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Στο μεταξύ, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως σταθεροποιηθούν μετά από μια περίοδο εξασθένισης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο υψηλότερη του αναμενόμενου, κατά 0,3% από τον Μάιο, που αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2018.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, μεγάλες απώλειες, άνω του 7%, καταγράφει η μετοχή της Bed Bath and Beyond, εξαιτίας των χρεώσεων απομείωσης που επιβάρυναν τα μεγέθη της για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Αντίθετα, άνοδο 1,2% σημειώνει η μετοχή της Delta Air Lines, μετά την ανακοίνωση αύξησης των εσόδων κατά 8,7% στο β’ τρίμηνο, αλλά και καλύτερων των εκτιμήσεων κερδών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης