Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφαλώνουν στο ξεκίνημα της εβδομάδας ο Nasdaq και ο S&P 500 στον απόηχο του μηνύματος του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο συμπόσιο του Jackson Hole ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Την Παρασκευή, S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ρεκόρ μετά την ομιλία του προέδρου της Fed στην οποία ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της σταδιακής μείωσης των μηνιαίων αγορών από τα 120 δισ. δολ.που βρίσκονται σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν έδωσε πάντως ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα κινηθεί η Fed για τη μείωση των αγορών. Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός για την πορεία του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι αρκετοί παράγοντες δείχνουν ότι η πρόσφατη έξαρση των τιμών θα είναι προσωρινή.

Με τον πρόεδρος της Fed να παραμένει ασαφής όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των αγορών στα ομόλογα, οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο αλλά θα περιμένει λίγο ακόμα για να δει πώς θα κινηθεί η οικονομία με το άνοιγμα των σχολείων.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται με μικρές απώλειες 0,09% στις 35.422,50 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 11,17 μονάδες ή 0,25% στις 4.520,81 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 70,57 μονάδες ή 0,47% στις 15.199,76 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Apple με κέρδη 2,23 δολ. ή σε ποσοστό 1,50% στα 150,83 δολ. και ακολουθούν Microsoft στα 303,74 δολ. με άνοδο 1,34% και Home Depot στα 327,65 δολ. με κέρδη 1,32%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι American Express (-1,94%), JPMorgan Chase (-1,54%) και Boeing (-1,24%).  

Στα μάκρο της ημέρας, τα συμβόλαια για την αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η National Association of Realtors (NAR).

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα υποχώρησε κατά 1,8% μετά την αναθεωρημένη πτώση του Ιουνίου κατά 2,0%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 0,4%.

Στο μεταξύ, το πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής μετά το πέρασμα του τυφώνα Ida από την πολιτεία της Λουιζιάνα προς την πολιτεία του Μισισίπι. Με ανέμους που έφτασαν τα 150 μίλια την ώρα, ο τυφώνας είναι ο πέμπτος ισχυρότερες που έχει ποτέ χτυπήσει τις ΗΠΑ.

Περισσότερα από 1,3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε  Λουιζιάνα και Μισισίπι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 95% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Κόλπο του Μεξικού σταμάτησε λόγω του τυφώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Platts.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης