Νέα κατρακύλα για τους δείκτες της Wall, πάνω από 700 μονάδες χάνει ο Dow

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, 16:59
Νέα κατρακύλα για τους δείκτες της Wall, πάνω από 700 μονάδες χάνει ο Dow

Βουτιά σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις αρχικές συναλλαγές της Τετάρτης καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για μια άμεση απάντηση στην απειλή της επιδημίας του κοροναϊού με ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Οι απώλειες ακολουθούν το εντυπωσιακό ράλι των δεικτών χθες, με τον Dow Jones να προσθέτει 1.167,14 μονάδες ή 4,9% μετά το  sell-off της Δευτέρας, όταν η αγορά γνώρισε τη χειρότερη συνεδρίαση από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών έχουν μπει οι διαβουλεύσεις Κογκρέσου – Λευκού Οίκου για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας καθώς η επιδημία του κοροναϊού αναμένεται ότι θα έχει βαρύ αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν συναντήθηκε χθες με την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στις πρώτες, διερευνητικές επαφές, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε συζητήσεις με Ρεπουμπλικάνους με αντικείμενο ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο έχει ήδη περάσει ένα πακέτο χρηματοδότησης $8,3 δισ. που θα κατευθυνθεί σε προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κοροναϊό και σε βοήθεια προς τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακυλά 787,10 μονάδες (-3,15%) στις 24.222,32 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq χάνει 205,98 μονάδες (-2,43%) στις 8.141,42 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει κατά 80,70 μονάδες (-2,80%) στις 2.802,85 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones υποχωρούν. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Boeing (-6,87%), Dow (-6,02%) και Nike (-4,80%).

Την προσοχή των επενδυτών τράβηξε σήμερα και η αιφνίδια μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,25% σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα δρομολογήσει ειδική χρηματοδοτική διευκόλυνση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η αμερικανική Federal Reserve, η οποία μείωσε εκτάκτως τα επιτόκια της την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα μείωση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενη εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι δομικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια, εμφάνισαν μεγαλύτερη άνοδο 0,2%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης εμφάνισε άνοδο 2,3% το Φεβρουάριο, επιβραδύνοντας από την ετήσια άνοδο του Ιανουαρίου στο 2,5%. Οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 2,4%.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, 17:00