Σε νέα υψηλά σκαρφάλωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία λίγο πριν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες ενδεχομένως να δρομολογήσουν αυτή την εβδομάδα την απόσυρση των έκτακτων μέτρων που δρομολόγησαν στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% σε νέο ιστορικό υψηλό στις 479,71 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης σημείωσε ρεκόρ και τη Δευτέρα μετά από ένα ισχυρό ράλι τον Οκτώβριο που πυροδότησαν οι θετικές ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Περίπου 166 εταιρείες του STOXX 600 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους μέχρι σήμερα με το 65,7% να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Refinitiv IBES.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 15.954,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,5% στις 6.927,03 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.274,81 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,8%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην αμερικανική Fed η οποία αναμένεται αύριο να ανακοινώσει ότι ξεκινά τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί με ρυθμό τα 120 δισ. δολ. για την τόνωση της οικονομίας.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία επίσης αναμένεται να δρομολογήσει την απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε ισχυρή τον Οκτώβριο, αν και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα λογιστικά προβλήματα οδηγούν σε ανοδικό ράλι τα κόστη και περιορίζουν την ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης