Ήπιες μεταβολές σημειώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Παρασκευή με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,13%, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,23% και ο γαλλικός CAC 40 επίσης κινήθηκε πτωτικά κατά 0,13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης της Ισπανίας, Ibex 35 ενισχύθηκε κατά 0,20% και ο δείκτης του Μιλάνου, FTSE MIB κέρδισε 0,14%.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν και αυτές που κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,6% καθώς η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται.

Συγκεκριμένα η μετοχή της σουηδικής Lundin Petroleum κατέγραψε άνοδο 5% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ΙQE ανέφερε σήμερα ότι τα έσοδα θα είναι ασθενέστερα από τα αναμενόμενα για το οικονομικό έτος 2019.

Η εταιρεία η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα μεταξύ άλλων και για την Apple εξέδωσε προειδοποίηση για τα έσοδά της καθώς οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Huawei προκάλεσαν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις παραγγελίες. Οι μετοχές της υποχώρησαν σχεδόν κατά 25%.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως “δεν βιάζεται” για μια επίθεση στο Ιράν μια ημέρα μετά τη ξαφνική ακύρωση εντολής που είχε δώσει για επίθεση εναντίον της ισλαμικής χώρας.

Ο Τραμπ είχε εγκρίνει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης (drone) των ΗΠΑ, αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα οι New York Times, που πρώτοι αποκάλυψαν την εντολή Τραμπ για την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εγκρίνει επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους όπως ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων.

Σε μια σειρά tweets, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι ακύρωσε την επίθεση μόλις 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της επιχείρησης, καθώς πίστευε ότι η επίθεση ήταν δυσανάλογη σε σχέση με την κατάρριψη από το Ιράν του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης