Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές ωστόσο συνολικά την εβδομάδα κατέγραψαν πτώση 2,2% εξαιτίας της ανησυχίας που επικράτησε γύρω από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 373,77 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,04% στις 11.959,63 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 5.252,22 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε πτωτικά κατά 0,56% στις 7.277, 70 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,39% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,41%.

Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη σημαντικές πιέσεις σήμερα. Οι μετοχές της Deutsche Bank κατέγραψαν πτώση μετά από αναφορές ότι ο κινεζικός όμιλος HNA ενδέχεται να πουλήσει το μερίδιό του το οποίο είναι 7,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτώση 4,2% κατέγραψε και η Danske Bank εν μέσω ανησυχιών ότι το σκάνδαλο περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Wall Street Journal ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, πως οι έρευνες εστιάζουν σε συναλλαγές 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων οι περισσότερες εκ των οποίων συνδέονται με τη Ρωσία.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα για ηλεκτρονική κλοπή δεδομένων που υπέστη, η οποία μπορεί να αφορά 380.000 τραπεζικές κάρτες πελατών της, επισημαίνοντας ότι τα θύματα της κλοπής αυτής θα πάρουν αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται ότι η International Consolidated Airlines ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η θυγατρική της, British Airways, ερευνά την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων πελατών που έκλεισαν πτήσεις από την ιστοσελίδα της ή από την εφαρμογή της στα κινητά.

Πτώση 15% των κερδών της ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει η Ryanair για τη χρήση, επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και του κόστους προσωπικού, ενώ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τα σχέδιά της για την μεταφορά στην Πολωνία έξι αεροσκαφών της από το Δουβλίνο και 300 εργαζόμενους.

Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,45 δισ. ευρώ για τη χρήση 2018, προηγουμένως είχε ανακοινώσει πως περιμένει τα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν μεταξύ 1,25-1,35 δισ. ευρώ για τη χρήση 2019.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει αποσύρει τις ειδοποιήσεις που είχε εκδώσει για 300 πιλότους και πληρώματα καμπίνας της του Δουβλίνου τον Ιούλιο, στη διάρκεια της διαμάχης της με τα συνδικαλιστικά σωματεία.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατά 1,1% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ η Γαλλία εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισ. τον Ιούνιο.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσε εξάλλου η γαλλική βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία Insee την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,2%.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία Insee την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης