Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε περαιτέρω το Σεπτέμβριο οδηγώντας την ευρύτερη οικονομία πιο κοντά στη στασιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε κοντά σε χαμηλό επτά ετών στις 45,6 μονάδες το Σεπτέμβριο από 47 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να ανακάμψει ελαφρώς στις 47,3 μονάδες. Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις 52 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 75 μηνών στις 50,4 μονάδες από 51,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Δείκτες – Στατιστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 44,89 μονάδες (-0,17%) στις 26.888,24 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 9,67 μονάδες (-0,13%) στις 8.106,26 μονάδες, ενώ ο S&P διολισθαίνει 3,61 μονάδες (-0,12%) στις 2.988,84 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Nike στα 87,59 δολ. με άνοδο 0,92 δολ. ή σε ποσοστό 1,06% και ακολουθούν η Home Depot με κέρδη 0,88% στα 226,64 δολ. και η McDonald’s Corp. με κέρδη 0,84% στα 211,21 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η UnitedHealth Group (-1,45%), η Caterpillar (-1,08%) και η Pfizer (-1,06%).

Ανέκαμψε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, αν και παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες από 50,7 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας στις 55 μονάδες.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών στις 51 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ ο PMI για τις υπηρεσίες ανέκαμψε σε υψηλό δύο μηνών στις 50,9 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που γνωρίζουν από τις εμπορικές ανησυχίες και την αυξημένη αβεβαιότητα», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Παράλληλα, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Chicago Fed, ένας δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, σκαρφάλωσε και πάλι σε ανοδικό έδαφος τον Αύγουστο, έχοντας κατρακυλήσει κάτω από το μηδέν τον Ιούλιο.

Για τον Αύγουστο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,10 από -0,41 τον προηγούμενο μήνα.

Στο “μέτωπο” της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, οι δύο πλευρές φαίνεται να προετοιμάζονται για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το κρατικό ειδησεογραφικά πρακτορείο Xinhua ανέφερε την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές είχαν “εποικοδομητικές συνομιλίες” στο πλαίσιο των συναντήσεων των χαμηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον τις προηγούμενες ημέρες.

Για εποικοδομητικές συνομιλίες έκανα λόγο και η αμερικανική κυβέρνηση, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Παρασκευή ότι θέλει να πετύχει μια συνολική συμφωνία με την Κίνα και όχι μια περιορισμένη συμφωνία που θα καλύπτει ορισμένα μόνο θέματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης