Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής 0,30% υψηλότερα, στις 392,96 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 3.571,39 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε την ημέρα ο γερμανικός δείκτης DAX, που έκλεισε στις 12.468,01 μονάδες, με άνοδο 0,08%, ενώ 0,56% υψηλότερα τερμάτισε ο γαλλικός CAC 40, στις 5.690,78 μονάδες.

Αντίθετα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 7.344,92 μονάδες με απώλειες 0,16%, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας την επόμενη εβδομάδα για τον αν ήταν παράνομη ή όχι η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου λίγο πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μικτή εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, όπου ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 9.179 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ιταλικός FTSE MIB τερμάτισε με οριακή υποχώρηση 0,02% στις 22.123,25 μονάδες και ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 ολοκλήρωσε στις 5.016,35 μονάδες με πτώση 0,47%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βλέμμα των επενδυτών και στη σημερινή συνεδρίαση παρέμεινε στραμμένο στο εμπορικό μέτωπο και συγκεκριμένα στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ουάσινγκτον μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ και Κίνας. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο μήνες που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κάθονται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να προετοιμάσουν τη συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών των δύο χωρών τον επόμενο μήνα.

Οι επενδυτές μάλιστα ελπίζουν ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις στις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της εμπορικής διένεξης, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλους δασμούς εκατέρωθεν.

Ωστόσο, οι τρέχουσες συνομιλίες δεν έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, καθώς η προειδοποίηση από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Michael Pillsbury ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κλιμακώσει την εμπορική αντιπαράθεση εάν δεν υπάρξει συμφωνία σύντομα, αλλά και το twitter του Hu Xijin, επικεφαλής των κινεζικών Global Times, ότι η Κίνα δεν ανυπομονεί για μια συμφωνία όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης