Ανάμικτη εικόνα εμφάνισαν στο κλείσιμο οι βασικές χρηματαγορές της Ευρώπης καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε θετικό έδαφος, με κέρδη της τάξης του 0,25%. Ανοδικά κινήθηκε και ο γερμανικός DAX που έκλεισε 0.53% υψηλότερα και ο γαλλικός CAC (0.65%). Αντιθέτως ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,35%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιφέρεια, o ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,23%, ο πορτογαλικός PSI 20 σημείωσε άνοδο 0,31% και ο ιταλικός FTSE MIB βρέθηκε στο κλείσιμο 0,85% υψηλότερα.

Στις αγορές επικράτησε συγκράτηση μετά τις απογευματινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross, ότι προς το παρόν απέχουμε πάρα πολύ μέχρι την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ. Ο Mario Draghi επικαλούμενος την αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας, αναγνώρισε ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα προειδοποίησε για «καθοδικούς κινδύνους στις προοπτικές για την ανάπτυξη», λόγω των επίμονων αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικές εξελίξεις, την απειλή του προστατευτισμού, τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά και την υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης