Μικτή η εικόνα των δεικτών στη Wall Street με το επενδυτικό κοινό να στρέφει ξανά την προσοχή του στις εμπορικές συζητήσεις των αντιπροσώπων ΗΠΑ – Κίνας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την ίδια ώρα που το επενδυτικό κοινό αναμένει την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στην ετήσια σύνοδο της Fed στο Τζάκσον Χολ.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,11%, ο S&P σημειώνει άνοδο 0,02% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 16 δισ. δολ. – ανεβάζοντας στα συνολικά 50 δισ. δολ. τα προϊόντα στα οποία πλέον εφαρμόζονται δασμοί – επανέφερε στο προσκήνιο την εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Το Πεκίνο προχώρησε άμεσα στην υιοθέτηση αντιποίνων, ενώ υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικών μέτρων.Στην Ουάσινγκτον πάντως συνεχίζονται οι συναντήσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την άρση του αδιεξόδου στην εμπορική διένεξη.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στην ετήσια σύνοδο της Fed στο Τζάκσον Χολ που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως στα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποτυπώνεται ευρεία στήριξη για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με πολλούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι, υπό τον όρο ότι τα οικονομικά στοιχεία παραμείνουν ισχυρά, «πιθανόν σύντομα να είναι κατάλληλο να γίνει άλλο ένα βήμα στην απομάκρυνση της διευκολυντικής πολιτικής».

Ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί ότι η όποια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να παγώσει αν οι εντάσεις των ΗΠΑ με εμπορικούς τους εταίρους συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι αγορές θα “καταρρεύσουν” αν καθαιρεθεί, στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην δικηγόρου του που στράφηκε εναντίον του.

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο αφότου ο πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κόεν κατέθεσε στο δικαστήριο ότι εξαγόρασε, έπειτα από αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ, τη σιωπή δύο γυναικών που φέρεται να ήταν ερωμένες του Τραμπ, «προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών» για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά του χαμηλά.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 210.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης