Με μεικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τα ισχυρά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας να δημιουργούν θετικό κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 42,11 μονάδες ή 0,14 και κινείται στις 30.645,37 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,24% στις 3.835,50 και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,61% στις 13.695,26 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Wall Street συμπλήρωσε χθες δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να κάνει το 3 στα 3, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις ελπίδες ότι το Κογκρέσο θα είναι σύντομα σε θέση να εγκρίνει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα των Alphabet, μητρική της Google, και Amazon χθες το βράδυ, έδωσαν νέα ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία, με τους δύο κολοσσούς του διαδικτύου να ανακοινώνουν έσοδα ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Οι πωλήσεις της Amazon.com ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας το επίπεδο των 100 δισ. δολ. σε ένα μόλις τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο ιδρυτής της Jeff Bezos θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO, συνεχίζοντας ως εκτελεστικός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τη μητρική της Google, Alphabet Inc., ανακοίνωσε έσοδα-ρεκόρ 56,9 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 από 43,2 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι διαφημιστικές δραστηριότητες της εταιρείας κατέγραψαν έσοδα 46,2 δισ. δολ. αυξημένα κατά 22% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις συνομιλίες στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει παρουσιάσει ένα πακέτο συνολικού ύψους 1,9 τρισ. δολ. με τους Ρεπουμπλικάνους πάντως να εκφράζουν ισχυρές αντιρρήσεις και να αντιπροτείνουν ένα σχέδιο αξίας περίπου 618 δισ. δολ.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ενισχύουν περαιτέρω τα ενθαρρυντικά νέα από την αμερικανική αγορά εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ επέστρεψε τον Ιανουάριο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μετά τις απώλειες του Δεκεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας που διεξάγει το ADP Research Institute σε συνεργασία με την Moody’s Analytics.

Ειδικότερα, οι συνολικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 174.000 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street Journal για 50.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, τα αναθεωρημένα στοιχεία του ADP έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο η αμερικανική οικονομία έχασε 78.000 θέσεις εργασίας αντί για 123.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι απώλειες του Δεκεμβρίου τερμάτισαν ένα ανοδικό σερί που είχε ξεκινήσει από τον Μάιο του περασμένου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης