Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης εν μέσω επιφυλακτικότητας καθώς τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής που ανακοινώθηκαν σήμερα επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ράλι των τιμών την ίδια στιγμή που ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισαν χθες με τις μεγαλύτερες απώλειες από την 1η Δεκεμβρίου στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η αστραπιαία εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον του κοροναϊού σε δεκάδες χώρες και η νευρική αναμονή για τις αποφάσεις της Fed στην τελευταία συνεδρίαση του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν αύξηση 0,8% για τις τιμές παραγωγού το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και ετήσιο άλμα 9,6% – το μεγαλύτερο στην ιστορία της έρευνας – αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve δεν θα αργήσει να εγκαταλείψει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,5%.

Οι επενδυτές περιμένουν οι αξιωματούχοι της Fed να ανακοινώσουν αύριο την ταχύτερη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, ενώ ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις και στις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο έτος, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί κοντά σε υψηλά 40 ετών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 82,10 μονάδες ή 0,23% στις 35.721,68 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 17,95 μονάδες ή -0,40% στις 4.650,24 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 154,18 μονάδες ή -1% στις 15.251,88 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Walgreens Boots Alliance με κέρδη 0,98 δολ. ή σε ποσοστό 1,99% στα 50,12 δολ. και ακολουθούν IBM στα 124,77 δολ. με άνοδο 1,79% και Travelers στα 155,70 δολ. με κέρδη 1,65%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Microsoft (-2,57%), Salesforce.com (-2,43%) και Cisco Systems (-0,49%).

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα με ανησυχία την αλματώδη εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον που έχει υποχρεώσει αρκετές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση του ιού. Στις ΗΠΑ, η Καλιφόρνια επανέφερε την οδηγία για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, με ισχύ από την Τετάρτη.

Μια μελέτη που ανακοινώθηκε σήμερα από την Discovery, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών
ασφάλισης στη Νότια Αφρική, έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BionTech προσφέρει προστασία 70% κατά της νοσηλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία της προσφοράς το 2022 από παραγωγούς εκτός του OPEC κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα καθώς και την πρόβλεψη της για την πορεία της ζήτησης κατά το ίδιο ποσό, εν μέσω εκτιμήσεων ότι το άλμα των κρουσμάτων λόγω της όμικρον θα πλήξει την παγκόσμια ανάκαμψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης