Ήπια πτωτικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο, συντηρώντας υπό έλεγχο τόσο τις πιέσεις, όσο και τη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 847,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 843,96 μονάδων (-0,84%) και 852,99 μον. (+0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 25,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63%, στις 2.174,33 μονάδες, ενώ στο +1,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.323,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 959,24 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού ξεπέρασε την αρχική του νευρικότητα, το ΧΑ σταθεροποιήθηκε χαμηλότερα στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Άλλωστε σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την εκκίνηση των stress tests τον Φεβρουάριο. Οι Έλληνες τραπεζίτες συναντώνται στη Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να λάβουν μία αίσθηση για τις παραμέτρους με τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, αλλά και επισημάνσεις για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την προσδοκώμενη θετική έκβαση της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ζήτημα στη συνάντηση των τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών και η στρατηγική της υλοποίησής τους. Ενώ σήμερα αναμένεται από τη Βουλή η ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το ενδιαφέρον του SSM – και όχι υπό τον στενό ορίζοντα των stress tests – επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των πλειστηριασμών για τις τράπεζες. Το ζητούμενο είναι οι τιμές ανάκτησης των ενεχύρων από τις τράπεζες, να είναι αντίστοιχες με αυτές στις οποίες αποτυπώνεται η αξία των ενεχύρων στα βιβλία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διόρθωση της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες έκλεισαν με πτώση 2,74% και 2,09% αντίστοιχα, άσκησε πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ και το -1,31% της ΓΕΚ Τέρνα και το -1,17% της ΕΕΕ επηρέασαν αρνητικά το κλίμα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΔΕΗ, Σαράντης, Πειραιώς, Grivalia, Motor Oil και ΕΧΑΕ.
Στον αντίποδα, αν και κινήθηκαν αρνητικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Folli Follie έκλεισαν με ήπια κέρδη, τα οποία δεν ξεπέρασαν το 0,9%. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Jumbo, ΟΤΕ και Βιοχαλκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης