Μικρά κέρδη σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Παρασκευής καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος για μία χαοτική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και ενώ αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας.

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για παράταση της ημερομηνίας του Brexit τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 απομακρύνει τον κίνδυνο ενός “ατυχήματος”, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο στη Βρετανία ώστε με ηρεμία να επεξεργαστεί νέες εναλλακτικές μετά το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι γνώρισε άλλη μια ταπεινωτική ήττα καθώς η τροποποιημένη της πρόταση για το Brexit απορρίφθηκε από τους βουλευτές, ενώ την Τετάρτη απορρίφθηκε και η ιδέα για αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συμφωνία.

Στο “μέτωπο” των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα ενέκρινε ένα νέο νόμο κατά της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών από ξένες επιχειρήσεις, διευκολύνοντας έτσι τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον η οποία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες αναγκάζονται να παραδίδουν πολύτιμη τεχνολογία ως αντάλλαγμα για να δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 35,19 μονάδες (0,14%) στις 25.747,57 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 10,15 μονάδες (0,36%) στις 2.818,35 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 48,20 μονάδες (0,63%) στις 7.679,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 19 κινούνται με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Intel στα 54,58 δολ. με άνοδο 1,14 δολ. ή σε ποσοστό 2,15% και ακολουθούν η DowDuPont στα 55,92 δολ. με άνοδο 1,54% και η Cisco Systems με κέρδη 1,31% στα 53,43 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Boeing (-1,08%), η Home Depot (-0,78%) και η Pfizer (-0,73%).

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, με τη μεταποιητική δραστηριότητα ωστόσο να υποχωρεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν άνοδο 0,3%.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είχε βασικό οδηγό τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφελείας με άνοδο 3,7%, ενώ ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος καταλαμβάνει τα τρία τέταρτα της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής, κατέγραψε μείωση 0,4%.

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας διολίσθησε στο 78,2% το Φεβρουάριο από 78,3% ένα μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν να ενισχυθεί στο 78,4%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η New York Fed έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Νέα Υόρκη επιβράδυνε αισθητά τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη Empire State της New York Fed να διολισθαίνει στις 3,7 μονάδες από 8,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν δύο ετών. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Econoday τοποθετούσαν τον δείκτη στις 10 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης