Σε τροχιά για νέα ρεκόρ φαίνεται να κινείται η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Dow Jones μάλιστα να φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 29.000 για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η επικείμενη επιτυχής ολοκλήρωση της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας τροφοδοτεί την επενδυτική αισιοδοξία, τη στιγμή που η ένταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κερδίζει 23 μονάδες και κινείται στις 28.980 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,17% στις 3.280 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο κατά 0,24% στις 9.225 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους για γενίκευση της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς οι δύο πλευρές δείχνουν να κινούνται στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως κατέδειξαν εξάλλου και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές φαίνεται να επικεντρώνονται και πάλι στις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ και Κίνας και την επικείμενη ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον – Πεκίνου με την υπογραφή της συμφωνίας “πρώτης φάσης” την επόμενη εβδομάδα.

Η κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Λίου Χε, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για την επισημοποίηση της συμφωνίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 145.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 158.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ανεργία παρέμεινε κοντά σε χαμηλό 50 ετών στο 3,5%, ενώ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, εμφανίζοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2018.

Στο επιχειρηματικό ταμπλό, στο προσκήνιο βρίσκεται σήμερα η μετοχή της Boeing μετά την δημοσιοποίηση εσωτερικών μηνυμάτων υπαλλήλων της εταιρείας που αποκαλύπτουν τις προσπάθειες να αποφευχθεί ο εποπτικός έλεγχος στο αεροσκάφος 737 MAX, με τον τίτλος της εταιρείας να καταγράφει απώλειες.

Αρκετά από τα μηνύματα αποκαλύπτουν υπαλλήλους της εταιρείας να χρησιμοποιούν υποτιμητικά σχόλια για το αεροπλάνο, την ίδια την εταιρεία, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) και τις ξένες εποπτικές αρχές. Αίσθηση έχει προκαλέσει μήνυμα το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το αεροπλάνο «σχεδιάστηκε από κλόουν που με τη σειρά τους εποπτεύονται από μαϊμούδες».

Πτώση σημειώνει επίσης ο τίτλος της εταιρείας Grubhub, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας παραγγελίας φαγητού ότι αναζητά αγοραστή.

Αντίθετα, κέρδη σημειώνει η μετοχή της Eli Lilly που ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της εταιρείας ιατρικής δερματολογίας Dermira έναντι τιμήματος 1,1 δισ. δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης