Στο βαθύ κόκκινο κινείται η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνεχίζοντας στο χθεσινό έντονα πτωτικό τέμπο, καθώς η συνεχιζόμενη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού σε δεκάδες χώρες, και οι παρελκόμενες αναταράξεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις μετακινήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι σημαντικές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα της επιδημίας έχουν ξεπεράσει τα 100.000, ενώ ο κοροναϊός έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 3.383 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτάχυνση δε του ρυθμού μετάδοσης του κοροναϊού στις ΗΠΑ, με ολοένα και περισσότερες αμερικανικές πολιτείες να ανακοινώνουν νέα κρούσματα και να προχωρούν στη λήψη μέτρων περιορισμού της επιδημίας, έχουν στρέψει τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,69%.

Στο ταμπλό, ο δείκτης των blue chips Dow Jones χάνει περισσότερες από 830 μονάδες και κινείται πέριξ των 25.283 μονάδων. Και οι 30 μετοχές του δείκτη κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τους τίτλους της JPMorgan Chase και της American Express να ηγούνται των απωλειών.

Ισχυρές απώλειες καταγράφει και ο ευρύτερος S&P 500, που υποχωρεί κατά 3,13% στις 2.931 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 2,89% στις 8.485 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και υψηλόβαθμα στελέχη της Fed, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν βλέπουν ακόμα τον κίνδυνο μίας ύφεσης.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε το 2020 χωρίς ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Dallas Fed, Rob Kaplan, μιλώντας στο Bloomberg.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της New York Fed, John Williams επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζοντας ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει «τα εργαλεία της και θα λάβει την κατάλληλη δράση για να υποστηρίξει την οικονομία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης