Ισχυρές απώλειες γνωρίζουν οι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, παραμένοντας στην πτωτική τροχιά που διαμόρφωσαν από την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα και άλλου, με τον αριθμό των θυμάτων και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να σκαρφαλώνουν δραματικά τις τελευταίες ημέρες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 145,29 μονάδες (-1,45%) στις 28.568,12 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq διολισθαίνει 164,09 μονάδες (-1,76%) στις 9.151,66 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 44,41 μονάδες (-1,35%) στις 3.521,36 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχικές συναλλαγές ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκα να χάνει πάνω από 500 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones μόλις τρεις κινούνται με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η 3M στα 179,46 δολ. με άνοδο 1,25 δολ. ή 0,73% και ακολουθούν η Travelers με κέρδη 0,22% στα 135,08 δολ. και η Procter & Gamble Co. με άνοδο 0,54% στα 125,82 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι η American Express (-4,07%), η UnitedHealth Group (-4,06%) και η Nike (-2,81%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της καραντίνας που έχουν επιβάλει οι κινεζικές αρχές για παράδειγμα στην Ουχάν, που πιστεύεται ότι είναι και το επίκεντρο του ιού. Ο δήμαρχος της Ουχάν δήλωσε πάντως ότι πέντε από τα συνολικά 11 εκατ. των κατοίκων της πόλης είχαν φύγει πριν επιβληθεί η απαγόρευση στις μετακινήσεις.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι πάρα τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες. Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών, μέχρι τη Δευτέρα ο αριθμός των θυμάτων από τον κοροναϊό ανήλθε στους 80, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τις 3.000.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα του κοροναϊού, ενώ ανάλογος είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε Ταϊλάνδη και Αυστραλία. Επίσης, από τέσσερα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη, από τρία κρούσματα σε Γαλλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Νότια Κορέα, δύο στο Βιετνάμ και ένα στο Νεπάλ.

Τις ανησυχίες παγκοσμίως εντείνουν ακόμη περισσότερο οι αναφορές ότι ο ιός μπορεί να είναι μεταδοτικός και κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, καθώς κάτι τέτοιο καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον περιορισμό του.

Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί αυτή την εβδομάδα και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με σχεδόν τις μισές από τις 30 εταιρείες του Dow – μεταξύ των οποίων οι Apple και Microsoft – να γνωστοποιούν τις επόμενες ημέρες τα μεγέθη τριμήνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης