Μεγάλες απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:55
Μεγάλες απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street

Απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας.

Η ομιλία του Πάουελ αναμένεται να μονοπωλήσει την επενδυτική προσοχή σήμερα καθώς οι επενδυτές περιμένουν ο διοικητής της Fed να σχολιάσει και την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά.

Ο S&P 500 έκλεισε χθες με αρνητικό πρόσημο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων έχει πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο της τεχνολογίας που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Η απόδοση στο 10ετές ενισχύεται σήμερα στο 1,376% από 1,370% τη Δευτέρα.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 187,22 μονάδες ή -0,58% στις 31.334,51 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 49,21 (-1,27%) στις 3.827,02 μονάδες, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για έκτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά 476,63 μονάδες (-3,50%) στις 13.060,03 μονάδες.

Ο διοικητής της Fed αναμένεται σήμερα να καθησυχάσει εκ νέου τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για το άμεσο μέλλον. Αναμένεται επίσης να σχολιάσει το δημοσιονομικό πακέτο που αναμένεται να εγκρίνει το Κογκρέσο για την περαιτέρω τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και την άνοδο των αποδόσεων και τις ανησυχίες για εκτίναξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι δηλώσεις της ερμηνεύτηκαν από τους αναλυτές σαν ένα σημάδι ότι η ΕΚΤ δεν αισθάνεται άνετα με την πρόσφατη άνοδο.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αγορά κατοικίας παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον περασμένο Δεκέμβριο, με την άνοδο των τιμών να ενισχύεται περαιτέρω.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε 10,4%  τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, μετά από ετήσια άνοδο 9,5% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος του Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2014.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:55