Θετικές ήταν οι συνεδριάσεις της Δευτέρας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με κέρδη, μιας και η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει σιγά σιγά, καθώς τα μέτρα περιορισμού ανά τον πλανήτη αίρονται.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 4% στις 348,81 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να καταγράφει άνοδο 8% και να ηγείται των κερδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε 5,60% (+586 μονάδες), κλείνοντας στις 11.051 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 5,16% (+220,71 μονάδες) στις 4.498 και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 4,29% (+249,05) στις 6.048 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 4,84% και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 3,16%.

Καθώς συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια ωστόσο από πολλούς ως προς την ταχύτητα άρσης των περιοριστικών μέτρων, με μεγάλες διαμαρτυρίες κατά των μέτρων lockdown να λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν παράλληλα και τα σχόλια από τον πρόεδρο της Federal Reserve των ΗΠΑ, Jerome Powell, σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

«Μακροπρόθεσμα και ακόμη και μεσοπρόθεσμα, δεν θα θέλατε να στοιχηματίσετε ενάντια στην αμερικανική οικονομία. Η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει», δήλωσε ο Powell την Κυριακή στο CBS.

«Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού, νομίζω ότι θα δείτε την οικονομία να ανακάμπτει σταθερά έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημείωσε ο ίδιος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «για να ανακάμψει πλήρως η οικονομία ίσως χρειαστεί να περιμένουμε την άφιξη ενός εμβολίου».

Στα επιχειρηματικά νέα, η RyanAir ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων στο α’ τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε για μια “δύσκολη” χρονιά λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στα ετήσια αποτελέσματα ως τα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στα 8,49 δισεκατομμύρια ευρώ (9,19 δισεκατομμύρια δολάρια) – καταγράφοντας αύξηση κατά 10% από το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 13% στα 1 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιρουμένης της χρέωσης από την αντιστάθμιση του κόστους καυσίμων.

Η αεροπορική εταιρεία σημειώνεται ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα σωματεία των εργαζομένων για περικοπές μισθών, άδειες άνευ αποδοχών και για απώλειες έως και 3.000 θέσεων εργασίας.

Επίσης, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να αγοράσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο πελατών από την Energías de Portugal (EDP) καθώς και δύο από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της EDP με φυσικό αέριο, κίνηση που θα τον καταστήσει ηγετικό παίκτη στην αγορά της ιβηρικής.

Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική της Total να επεκταθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ενεργειακοί κολοσσοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πιέσεις να μειώσουν την έκθεσή τους στα ορυκτά καύσιμα και να πολλαπλασιάσουν τις δραστηριότητες μειωμένης χρήσης άνθρακα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Total ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι ακυρώνει τη συμφωνία να αγοράσει περιουσιακό στοιχείο της Occidental Petroleum στην Γκάνα.

Στις επιμέρους μετοχές, αυτές της βρετανικής Hammerson κέρδισαν 16,6%, καταλαμβάνοντας την κορυφή στις μετοχές του δείκτη Stoxx 600.

Η δανέζικη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ISS κέρδισε 14,5% και η αγγλο-γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία Tui σημείωσε άνοδο 13%.

Οι μετοχές της Elekta αυξήθηκαν κατά 10% αφού ο σουηδός κατασκευαστής εξοπλισμού ακτινοθεραπείας εξασφάλισε παραγγελία αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπήρξαν σημαντικές απώλειες στον ευρωπαϊκό δείκτη blue chip τη Δευτέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης