Με ισχυρή ανοδική αντίδραση μπαίνει στον τελευταίο μήνα του έτους η Wall Street, καθώς οι βασικοί δείκτες επιχειρούν να ανακάμψουν από τις χθεσινές βαριές απώλειες εν μέσω των ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει παγκοσμίως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν επίσης τα τελευταία σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, που δήλωσε εχθές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να εξετάσει στην επικείμενη συνεδρίασή της, αυτόν τον μήνα, την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε πέρυσι για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ως απόρροια της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης αλλά και των εκτιμήσεων ότι το ράλι του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιμένουν, πάντως, και τη σημερινή κατάθεση του προέδρου της Fed ενώπιον του Κογκρέσου, με την ελπίδα να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 279,27 μονάδες ή 0,81% και κινείται στις 34.762,99 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,28% στις 4.625,46 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 1,31% στις 15.741,50 μονάδες.

Σημειώνεται ότι εχθές η αμερικανική αγορά έκλεισε τον Νοέμβριο με ισχυρές απώλειες, με τον S&P 500 να χάνει 1,90%, τον βιομηχανικό Dow να κατρακυλά 652 μονάδες και τον Nasdaq να χάνει 1,55%, καθώς επέστρεψε στο προσκήνιο ο φόβος των lockdowns στον απόηχο των προειδοποιήσεων του επικεφαλής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ ότι τα υφιστάμενα εμβόλια κατά του κορονοϊού ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ριμπάουντ της αμερικανικής αγοράς την Τετάρτη τροφοδοτούν οι μετοχές εταιρειών που επωφελούνται από το νέο άνοιγμα της οικονομίας, καθώς και οι τίτλοι των ενεργειακών εταιρειών, ως απόρροια της ανόδου του πετρελαίου, και των φαρμακοβιομηχανιών.

Ανοδικά, πάντως, επανήλθαν σήμερα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να σκαρφαλώνει πίσω στο 1,5% μετά την πτώση κατά 8 μονάδες βάσης την Τρίτη, στο 1,45%, εν μέσω φόβων ότι η πανδημία θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Την ανοδική αντίδραση ενισχύουν και τα νεότερα στοιχεία για την απασχόληση, που έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας με υγιή ρυθμό τον Νοέμβριο,.

Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 534.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, μετά από 570.000 θέσεις τον Οκτώβριο, όπως έδειξε η έρευνα του ADP Research Institute. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση κατά 525.000 θέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης