Οι ισχυρότατες πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, αντέστρεψαν το κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που σήμερα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 μηνών, πέφτοντας και πάλι κάτω από τις 620 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,25% στις 619,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 618,46 μονάδων (-3,39%) και 640,88 μον. (+0,11%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 253 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,96%, στις 1.633,79 μονάδες, ενώ στο -1,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 980,96 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,24% στις 510,22 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε σαφώς η μετοχή της Motor Oil, η οποία υποχώρησε κατά 13,88%, μετά το χθεσινό -4,57%, με την αγορά να δείχνει την αντίθεσή της στο άνοιγμα του ομίλου στον κλάδο της τηλεόρασης, μετά και την απόκτηση του 50% του σταθμού Alpha. Πιέσεις έχουν εκδηλωθεί και στον τραπεζικό κλάδο, αφού η αποχή των αγοραστών είναι “εκκωφαντική”, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τζίρος της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 20 εκατ. ευρώ εκ των 52 εκατ. του συνολικού τζίρου της αγοράς διακινήθηκαν από τη μετοχή της Motor Oil, ενώ ο όγκος της αγοράς ήταν σημαντικά χαμηλός. Η αγορά δεν μπόρεσε να απορροφήσει την προσφορά που βγήκε στα τερματικά, με τις όποιες συναλλαγές να γίνονται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Επίσης, ακόμη και η προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές είναι θολή, παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την έκδοση ομολόγου. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διαφοράς μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ότι η προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί “κάπως” εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός από τη Motor Oil, οι απώλειες των Eurobank και Alpha Bank έφτασαν το 7,56% και 7,12% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να κλείνει στο -6,85% και τη ΔΕΗ στο -3,32%.

Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Εθνική, ΟΤΕ και Τιτάν.

Οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Grivalia, ΟΛΠ και Aegean.

Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσε η Coca Cola, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να κλείνουν στο +2,11% και +2,42% αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης