Με μεγάλες απώλειες ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα επιφυλακτικότητας καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες κάποιων πολιτειών να ξεκινήσουν τις οικονομίες τους και ενώ πληθαίνουν τα σημάδια ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο βρίσκονται εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης.

Αρκετές αμερικανικές πολιτικές έχουν ξεκινήσει να επιτρέπουν σε μη απολύτως απαραίτητες για την κοινωνική ζωή επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, ενώ ταυτόχρονα άρουν και μέρος των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τα δρακόντεια μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσπάθειες αυτές ωστόσο βρίσκουν συχνά εμπόδια, με τους πολίτες συχνά να συνωστίζονται σε παραλίες και πάρκα εν μέσω και της καλοκαιρίας σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τις οδηγίες των αρχών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι προτεραιότητας αποτελεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. «Θα πρέπει να την ανοίξουμε ξανά με ασφάλεια, αλλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε.

Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ η αμερικανική οικονομία έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση, με τα στοιχεία για το α  τρίμηνο να δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,8%. Την ίδια στιγμή, οι άνεργοι  ξεπέρασαν τα 30 εκατ. άτομα σε μόλις ενάμιση μήνα από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 264,31 μονάδες ή 1,12% στις 23.462,27 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 19,00 μονάδες ή 0,68% στις 2.811,46 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει μόλις 9,11 μονάδες ή 0,04% στις 8.601,64 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones πέντε κινούνται με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Microsoft με άλμα 0,68% στα 175,76 δολ. και ακολουθούν η Exxon Mobil με άνοδο 0,50% στα 43,36 δολ. και η Walgreens Boots Alliance στα 41,72 δολ. με κέρδη 0,14%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Dow (-4,23%), η Boeing (-4,11%) και η Walt Disney (-4,00%).  

Στο επίκεντρο των πιέσεων σήμερα βρίσκεται ο κλάδος των αερομεταφορών μετά τις ζοφερές προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ το Σάββατο.

Ο Μπάφετ ανακοίνωσε ότι η Berkshire Hathaway πούλησε όλες τις τις συμμετοχές της σε αεροπορικές εταιρείες (μεταξύ των οποίων οι Delta Air Lines, American Airlines Group, United Airlines Holdings και Southwest Airlines) λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει για τους αερομεταφορείς», ανέφερε ο Μπάφετ, τονίζοντας ότι ο τομέας έχει «πραγματικά πληγεί από την επιβολή του shutdown» που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Με φόντο τις δηλώσεις Μπάφετ οι μετοχές των Delta, American Airlines, Southwest και United Airlines σημειώνουν βουτιά πάνω από 10%.

Στο μεταξύ, στο ραντάρ των επενδυτών έχουν μπει και οι τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων κατά της Κίνας για τις ευθύνες της χώρας στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την Κυριακή, ότι “υπάρχουν σημαντικά στοιχεία” που συνδέουν τον κορονοϊό με εργαστήριο στην περιοχή της Ουχάν στην Κίνα ερμηνεύονται από πολλούς επενδυτές ως πιθανή έναρξη ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Τα σχόλια Πομπέο έρχονται μετά τις δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ επί οικονομικών ζητημάτων Λάρι Κούντλοου την Παρασκευή ότι η Κίνα «πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της» για το ζήτημα του κορονοϊού. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τιμωρητικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές ως απάντηση στον ρόλο του Πεκίνου στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Στη συνέντευξη του στο Fox την Κυριακή ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: «Νομίζω ότι έκαναν ένα τεράστιο λάθος και δεν ήθελαν να το παραδεχτούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης