Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανησυχία για την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ υπερνίκησε την αισιοδοξία από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,78%, στις 365,42 μονάδες,  με τον κλάδο βασικών πόρων να ηγείται των απωλειών με 1,7%, ενώ ο κλάδος ταξιδίου και αναψυχής αντιστάθηκε στο πτωτικό “ρεύμα”, με μικρή άνοδο 0,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, σημείωσε πτώση 0,77%, στις 3.294,38 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,64%, στις 12.528,18 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να υποχωρεί κατά 0,84%, στις 5.007,14, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,33%, στις 6.157,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB απώλεσε 0,81%, στις 19.726,65 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 1,27%, στις 7.403,50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωαγορές δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τον βηματισμό των αντίστοιχων της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, όπου τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση ότι ο κλάδος υπηρεσιών στην Κίνα μεγεθύνθηκε τον Ιούνιο με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Θετικά επέδρασαν χθες στις αγορές και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, όπου οι θέσεις εργασίας (πλην του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα) αυξήθηκαν κατά 4,8 εκατ. τον Ιούνιο. Ωστόσο, αύξηση παρουσίασαν και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα (1,427 εκατ.).

Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊο, καθώς, με βάση υπολογισμούς του Reuters, στις ΗΠΑ κατεγράφησαν 55.000 νέα κρούσματα την Πέμπτη, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για μία και μόνη ημέρα.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος – σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι πιθανώς ο ιός να έχει μεταλλαχθεί και να έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητά του.

Οι αγορές στις ΗΠΑ είναι κλειστές σήμερα Παρασκευή λόγω της αυριανής επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας

Πίσω στην Ευρώπη, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία βυθίστηκαν κατά 40% τον Ιούνιο σε χαμηλό 30ετίας, σύμφωνα με τη γερμανική Tagesspiegel.

Τα εργοστάσια στη Βρετανία αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι θα χρειαστεί να απολύσουν εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα της Make U.K., με το 46% των επιχειρήσεων στη μεταποίηση να αναμένουν ότι θα προβούν σε μείωση προσωπικού εντός του επόμενου εξαμήνου. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο ήταν 25%.

Οι δείκτες PMI της IHS Markit (υπηρεσιών και σύνθετος) επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω κορονοϊού αμβλύνθηκε τον Ιούνιο, καθώς οι χώρες σταδιακά επανεκκινούν την οικονομία τους.

Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο, μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις 31,9 του Μαΐου και κοντά στις 50 μονάδες, που χωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Rolls-Royce σημείωσε απώλειες 9% μετά την αναθεώρηση των προοπτικών του εταιρικού χρέους της εταιρείας από τη Fitch σε “αρνητικές”.

Στο άλλο άκρο του Stoxx 600, η γερμανική Delivery Hero είδε τη μετοχή της να κερδίζει 5%, σε ιστορικό υψηλό, μετά την ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες της υπερδιπλασιάστηκαν στο β΄τρίμηνο, λόγω της ζήτησης εν μέσω των lockdown του κορονοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης