Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας, μετά το χθεσινό 19ο και δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ μέσα στο 2021 για τον S&P 500. Στο επίκεντρο βρίσκεται η άνοδος των τιμών παραγωγού τον Μάρτιο η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 0,34% στις 33.618,07 μονάδες. O ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 4.102,97 μονάδες, “φλερτάροντας” με νέο, τρίτο διαδοχικό ρεκόρ. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,29% στις 13.788,83 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως και οι τρεις δείκτες οδεύουν σε θετικό κλείσιμο για την εβδομάδα. Ειδικότερα, ο Dow σημειώνει άνοδο σχεδόν 1,6% μέχρι το χθεσινό κλείσιμο, ο S&P 500 προσθέτει πάνω από 1,9% και ο Nasdaq ενισχύεται σε ποσοστό 2,5%.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει μικρή άνοδο σήμερα, έχοντας υποχωρήσει χθες από τα υψηλά επίπεδά του σε περίπου 1,6%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε χθες την ανάκαμψη από την πανδημία “άνιση και ατελής”, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σοβαρό ζήτημα αυτή την ανομοιορφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως ο Τζ. Πάουελ επανέλαβε την προσδοκία ότι η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού για φέτος θα είναι προσωρινή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “έχουμε τα εργαλεία για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% εφόσον χρειαστεί”.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Boeing υποχωρεί κατά 2% μετά την επισήμανση πιθανού ηλεκτρικού προβλήματος σε ορισμένα αεροσκάφη 737 MAX, με την εταιρεία να ζητά από 16 πελάτες να το αντιμετωπίσουν πριν προβούν σε περαιτέρω εργασίες.

Στα μάκρο, ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε εννιάμιση χρόνια, σύμφωνα με τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου εν μέσω μιας βελτιωμένης υγειονομικής εικόνας στη χώρα και της μαζικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,2%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά την άνοδο 2,8% του Φεβρουαρίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 0,5% τον Μάρτιο και κατά 3,8% από έτος σε έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης