Μικτές τάσεις σημειώθηκαν σήμερα Πέμπτη στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις γύρω από το Brexit αλλά και στις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,41% στις 363,08 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,18% στις 11.468 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,15% στις 5.085 μονάδες. Ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,19% στις 7.114 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 19.185 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,69% στις 8.954 μονάδες.

Η στερλίνα σήμερα σημείωσε άνοδο αγγίζοντας σχεδόν το 2%. Συγκεκριμένα η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,3015 καταγράφοντας άνοδο 1,92%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βρετανικό νόμισμα έλαβε ώθηση από δημοσίευμα των “Times of London” που ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταλήξει σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα διέπει τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ διέψευσε μέσω twitter το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα ο Μπαρνιέ έκανε λόγο για παραπλανητικά δημοσιεύματα και τόνισε πως η ΕΕ μπορεί να χορηγεί και να ανακαλεί αυτόνομα την πρόσβαση σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Παράλληλα ανέφερε πως όπως και με τρίτες χώρες, η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στενό διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, σεβόμενη απολύτως την αυτονομία των δύο πλευρών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο της στο 0,75%, ενώ κράτησε επίσης αμετάβλητα τα επίπεδα των αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντίστοιχα.

Στην ανάλυση της η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές της οικονομίας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, από τη μορφή των εμπορικών συμφωνιών, την αντίδραση των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών αγορών στις νέες συνθήκες και το πόσο ομαλή θα είναι η μετάβαση.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, σχεδόν στο μισό περιορίστηκαν τα κέρδη της ING Groep NV το γ’ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, μετά την επιβολή προστίμου ύψους 775 εκατ. ευρώ στην εταιρεία από τις ολλανδικές εισαγγελικές αρχές. Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 776 εκατ. ευρώ έναντι 1,38 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2017.

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση 51% στα κέρδη της για το γ’ τρίμηνο του 2018, εκκινώντας το δεύτερο τμήμα του προγράμματος επαναγοράς μετοχών, συνολικού ύψους 25 δισ. δολαρίων. Η βρετανο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε συγκεκριμένα καθαρά κέρδη της τάξης των 5,74 δισ. δολαρίων, έναντι 3,80 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Σε έρευνα της Vara Research μεταξύ 24 αναλυτών, η εκτίμηση ήταν ότι τα κέρδη θα έφθαναν τα 5,77 δισ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης