Υποχωρούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ακόμα και από φέτος.

Οι δείκτες έκλεισαν χθες με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα στο κλίμα ανησυχίας που διαμόρφωσαν τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση τους (27-28 Ιουλίου) ότι ο στόχος στον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ ο στόχος για “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στην απασχόληση είναι κοντά στο να εκπληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί αναλυτές περιμένουν πλέον η Fed να ανακοινώσει το σχέδιο της για την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων – που σήμερα φτάνουν τα 120 δισ. δολ. το μήνα – την επόμενη εβδομάδα, στο ετήσιο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ ή στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, με το University of Oxford να υποστηρίζει σε μελέτη του ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων υποχωρεί σημαντικά απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Ειδικότερα, η μελέτη υποστηρίζει ότι η προστασία των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca κατά της Δέλτα αρχίζει να μειώνεται μετά από μόλις 90 ημέρες.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 59,11 μονάδες ή -0,17% στις 34.899,85 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 6,99 μονάδες ή -0,14% στις 4.393,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 41,03 μονάδες ή -0,28% στις 14.484,19 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Merck με κέρδη 0,83 δολ. ή σε ποσοστό 1,07% στα 78,62 δολ. και ακολουθούν η Procter & Gamble στα 144,49 δολ. με κέρδη 0,83% και η Cisco Systems με άνοδο 0,82% στα 55,60 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Chevron (-1,96%), Nike (-1,21%) και Dow (-1,07%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν σε νέα χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 348.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα μείωσης των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, που πλέον διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020.

Την ίδια στιγμή, αναπάντεχη υποχώρηση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve of Philadelphia.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Cisco Systems Inc. ανακοίνωσε χθες το βράδυ αύξηση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Nvidia Corp.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης