Με μικρές απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τα απογοητευτικά μάκρο για την πορεία της μεταποίησης και ενώ η εμπορική διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα παραμένει στο προσκήνιο, επιβαρύνοντας το κλίμα.

Τα τελευταία 24ώρα έγιναν κάποια δειλά βήματα για την άρση του αδιεξόδου και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με αξιωματούχους από το Πεκίνο να εμφανίζονται πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Κυριακή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ότι «είμαστε πρόθυμοι να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση συνεργασίας για την εξεύρεση λύσης».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε μια λευκή χάρτα το Σαββατοκύριακο, όπου επαναλάμβανε τα αιτήματά της για άρση των πρόσθετων δασμών στα κινεζικά αγαθά πριν να ξεκινήσουν νέες εμπορικές συνομιλίες, ενώ ταυτόχρονα επέρριπτε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την πρόσφατη διακοπή των εμπορικών συνομιλιών.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας κατέρρευσαν μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αυξήσεις τους αμερικανικούς δασμούς από το 10% στο 25%, κίνηση που οδήγησε το Πεκίνο να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς στο Μεξικό εάν η χώρα δεν περιορίσει τις ροές παράνομων μεταναστών από το έδαφός της προς τις ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 39,43 μονάδες (-0,16%) στις 24.774,37 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 7,09 μονάδες (-0,30%) στις 2.744,08 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 59,88 μονάδες (-0,80%) στις 7.391,39 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 19 κινούνται με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Verizon Communications Inc. στα 55,23 δολ. με άνοδο 0,86 δολ. ή σε ποσοστό 1,58% και ακολουθούν η Walgreens Boots Alliance Inc. στα 49,96 δολ. με άνοδο 1,26% και η Merck με κέρδη 0,83% στα 79,85 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Boeing (-3,04%), η Microsoft (-1,74%) και η Visa (-1,30%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ επιβράδυνε ραγδαία τον περασμένο Μάιο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,5 μονάδες τον Μάιο από 52,6 μονάδες τον Απρίλιο. Η τελευταία μέτρηση είναι η χαμηλότερη από το Σεπτέμβριο του 2009, όπως ανακοίνωσε η Markit.

«Ο Μάιος ήταν για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις ο πιο σκληρός μήνας των τελευταίων δέκα ετών περίπου, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης», σχολίασε ο Chris  Williamson,  επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Alphabet Inc. της μητρικής εταιρείας της Google, σημειώνει βουτιά 4% μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων η El Paso Electric Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαγοραστεί από το επενδυτικό fund της JPMorgan στις υποδομές σε μία συμφωνία αξίας 4,3 δισ. δολ. Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν ράλι 12%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης