Η αλλαγή στο διεθνές κλίμα επί τα χείρω, μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης της Κομισιόν, στην οποία υπήρξε και σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ιταλική οικονομία δεν άφησε αδιάφορο το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχει δείξει ότι επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις αυτές. Η συνεδρίαση σήμερα ήταν πτωτική και οι όποιες αντιστάσεις δεν φάνηκαν ικανές να αναστρέψουν το κλίμα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 645,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 643,74 μονάδων (-1,63%) και 654,20 μον. (-0,03%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,36%, στις 1.705,72 μονάδες, ενώ στο -0,77% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.082,39 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,85% στις 397,87 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη αποτυπώθηκαν και στην επιδείνωση που καταγράφηκε σήμερα τόσο στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,98%, όσο και στα ιταλικά, με το 10ετές στο 2,96%. Έτσι και στο ΧΑ η διατήρηση της στήριξης των 647 μονάδων ήταν εξαιρετικά δύσκολη από ένα σημείο και μετά, με την επόμενη στήριξη πλέον να εντοπίζεται στις 643 μονάδες.

Έτσι, οι επισημάνσεις της Επιτροπής για την Ιταλία και την Ευρωζώνη, όπως και οι αβεβαιότητες γύρω από τη διαδικασία του Brexit, επηρέασαν τα ξένα χαρτοφυλάκια, παρά το γεγονός ότι οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία να μην περιείχαν εκπλήξεις.

Έτσι, μετά το τριήμερο +34%, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες σήμερα της τάξεως του 7,07%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με πτώση 5,59%, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Απώλειες 3,27% σημείωσε η Eurobank, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Jumbo, Alpha Bank, Grivalia, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΕΧΑΕ και Λάμδα.

Οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Aegean, Σαράντη, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ. Ο ΟΛΠ, από το +2,35% το πρωί έκλεισε αμετάβλητος, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα στο τέλος έκανε ένα μίνι ράλι κλείνοντας στο +0,97%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης