Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή στον απόηχο των χθεσινών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες της Κίνας και των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης στο εμπόριο.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες την πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2016, οδηγώντας το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% από -0,40% προηγουμένως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν ξανά οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με μηνιαίο ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, ξεκαθάρισε πάντως ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «με δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να δράσουν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο».

«Είναι καιρός πλέον η δημοσιονομική πολιτική να μπει μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,4% στις 391,79 μονάδες. Την καλύτερη επίδοση σημείωσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με άνοδο άνω του 2%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,47% στις 12.468 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε επίσης 0,22% στις 5.655 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στο +0,31% και τις 7.367 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,44%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,61%.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η αποκλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αυτή την εβδομάδα.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal που είδε χθες το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι το Πεκίνο επιδιώκει να περιορίσει το εύρος των επερχόμενων εμπορικών συνομιλιών, με την ελπίδα να καταφέρει να επιλύσει ορισμένα βασικά θέματα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο για μια μικρότερη, ενδιάμεση συμφωνία με την Κίνα στο εμπόριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης