Με εντυπωσιακά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το ευρύτερο κλίμα ενθουσιασμού που πυροδότησαν τα νέα της Pfizer και της BioNTech σχετικά με την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του κορονοϊού.

Το κλίμα διεθνώς ήταν ούτως ή άλλως θετικό σήμερα, ως απόρροια της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές, μετά την επικράτησή του στις πολιτείες-κλειδιά της Πενσυλβάνια και της Νεβάδα, με τον Τραμπ ωστόσο να αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του, ισχυριζόμενος ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου συνεχίζει να υπαινίσσεται ότι υπήρξε εκλογική νοθεία μέσω της επιστολικής ψήφου, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη για αυτό, και διαμηνύει ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσφυγές του στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, η θετική διάθεση εξελίχθηκε σε ένα ξέφρενο ράλι αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού κατά του κορονοϊού αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Η μετοχή της BioNTech στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε διψήφια άνοδο.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κέρδη της τάξης του 4%, στις 381.64 μονάδες, με τον κλάδο των τραπεζών να ηγείται των κερδών με άλμα 12%. Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι κλάδοι πετρελαίου, ασφαλειών, μέσων ενημέρωσης και ταξιδίων, ενώ μόνο ο κλάδος της υγείας έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα επιμέρους χρηματιστήρια, στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 4,94% στις 13.095,97 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε “άλμα” 7,57% στις 5.336,32 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 4,67% στις 6.186,29 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB τερμάτισε με κέρδη 5,43%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 εκτινάχθηκε κατά 8,57%.
Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, αλλά η πτώση δεν ήταν τόσο κακή όσο αναμενόταν διότι τα lockdowns που επιβλήθηκαν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού δεν έπληξαν την οικονομία τόσο πολύ όσο αναμενόταν.

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -10 μονάδες τον Νοέμβριο από τις -8,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις -15 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές εξαγωγές συνέχισαν την ανάκαμψη τους τον Σεπτέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας αύξηση 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο σε προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 2,4% αύξηση στις εξαγωγές σε προσαρμοσμένους όρους.

Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία είναι μειωμένη κατά 12% από τα φυσιολογικά της επίπεδα αυτόν τον μήνα μετά την επιβολή καραντίνας για δεύτερη φορά φέτος στη χώρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης